Ce este un Copywriter, ce rol are si cat castiga?

Copywriting Clickbrainiacs

In articolul de astazi vrem sa-ti prezentam cu ce se ocupa un copywriter, cu ce se diferentiaza de un content writer, care sunt beneficiile pentru afaceri, cat se castiga pe un post de junior sau senior in Romania, dar si cum poti deveni unul de succes.

Ce este un copywriter, definitie pe intelesul tuturor

Inainte de a trece prin zona de atributii, trebuie sa oferim o definitie pentru copywriter. Un copywriter este cel care creeaza continut scris cu scopul de a convinge, a implica si a influenta cititorii sa intreprinda actiunea dorita. Ei sunt specializati in crearea de mesaje convingatoare care comunica eficient vocea, valorile si ofertele unui brand. Au nevoie de abilitati de persuasiune, povestire si psihologie pentru a crea titluri captivante si copy-uri pentru website-uri, descrieri atragatoare ale produselor si campanii publicitare de impact. De obicei lucreaza pentru agentii de marketing sau de publicitate, intern in cadrul departamentului de marketing al unei companii sau ca freelanceri. 

Pe scurt, copywriterii sunt responsabili pentru mare parte din ce vezi in materialele de marketing, inclusiv website-uri, reclame online, reclame TV, brosuri si multe altele, ca parte a promovarii online a unui brand.

Ce face un copywriter

Iata care sunt responsabilitatile principale ale unui copywriter:

 • Creaza titluri captivante

Copywriterii creeaza titluri care atrag atentia, starnesc curiozitatea si ii atrag pe cititori sa exploreze mai departe.

 • Scrie copy-uri convingatoare pentru website-uri

Produc continut persuasiv si informativ pentru website-uri, asigurandu-se ca acestea comunica eficient si implica vizitatorii. Copy-urile se bazeaza pe anumite cuvinte cheie relevante pentru brand.

copywriting website
 • Dezvolta reclame care sa atraga atentia

Copywriterii creeaza reclame captivante pentru a atrage atentia publicului si a creste conversiile.

 • Scrie e-mailuri de vanzari persuasive

Copywriterii se ocupa adesea si de newslettere pentru a genera mai multe conversii. Fac acest lucru prin comunicarea clara a beneficiilor unui produs sau serviciu.

 • Creeaza continut pentru social media

Chiar daca nu sunt specialisti social media, copywriterii creeaza continut si pentru aceste platforme. Scopul este de a porni conversatii in comentarii, de a construi gradul de constientizare a unui brand si de a creste vanzarile.

Ce nu face un copywriter

Desi copywriterii au diverse responsabilitati, exista anumite sarcini care de obicei nu se incadreaza in fisa postului.

 • design grafic: colaboreaza cu designeri, dar nu se ocupa direct de astfel de sarcini
 • programare: copywriterii nu au experienta in programare sau dezvoltare web
 • optimizare SEO: colaboreaza cu specialistii SEO, insa nu au abilitatile acestora
 • management de proiect: desi pot colabora la proiecte, de obicei nu isi asuma aceste roluri

Care sunt beneficiile aduse de copywriting

Angajarea unui copywriter ofera numeroase beneficii pentru companiile care doresc sa-si comunice eficient mesajul si sa obtina rezultate. Iata principalele avantaje de care te poti bucura daca alegi sa contractezi serviciile unui copywriter.

 • comunicare persuasiva, care creste probabilitatea de conversii si vanzari
 • consecventa brandului (copywriterii se asigura ca vocea, tonul si mesajele afacerii tale raman consecvente pe toate platformele)
 • implicarea publicului tinta prin continut care rezoneaza cu interesele, nevoile si emotiile acestuia
 • adaptabilitate la diferite canale si platforme 
 • cresterea ROI-ului (copywriterii pot genera rate de conversie mai ridicate, ceea ce duce la cresterea ROI-ului)
 • rezolvarea creativa a problemelor prin perspective noi si abordari inovatoare 
Content Writer

Diferentele dintre copywriting si content writing

Un copywriter este diferit de un content writer din mai multe puncte de vedere. Iata diferentele cheie dintre cei doi.

Scop: scopul copywriting-ului este de a genera conversii/vanzari sau rezultatele dorite; content writing-ul se concentreaza pe furnizarea de informatii sau educare, nu pentru a convinge in mod explicit cititorul sa intreprinda o anumita actiune, ci pentru a construi autoritatea marcii si pentru a cultiva relatii pe termen lung 

Ton si stil: copywriting-ul foloseste un ton mai persuasiv, orientat spre vanzari; content writing-ul adopta un ton mai informativ sau conversational

Plasare: copywriting-ul se gaseste de obicei in materiale promotionale; content writing-ul este intalnit in postari de blog, articole, postari pe social media, resurse educationale etc.

Sensibilitate la timp: copywriting-ul are in general ca scop atragerea unei actiuni imediate; content writing-ul este obicei evergreen (se concentreaza pe furnizarea de informatii atemporale) – afla aici mai multe despre content marketing.

Cat castiga un copywriter in Romania?

Potentialul de castig al unui copywriter din Romania poate varia in functie de experienta, nivelul de calificare, industria si altele. În general, un copywriter incepator poate castiga aproximativ 2400 lei net, iar salariul unui copywriter senior poate ajunge la 10.000 de lei. Desigur, freelancerii pot percepe taxe diferite pe fiecare proiect, in functie de complexitatea si durata proiectului. 

Unde te poti angaja ca si copywriter

În general, ai trei variante daca vrei sa fii copywriter: sa fii freelancer, sa te alaturi unei agentii sau sa lucrezi intern, intr-o companie. Totul depinde de preferintele individuale, stilul de lucru si obiectivele de cariera.

Poti lucra ca si copywriter in sistem freelancing

Freelancing ofera cea mai multa flexibilitate si independenta. Avantajele includ posibilitatea de a-ti stabili propriile tarife, de a alege singur clienti si proiecte si de a lucra de la distanta. Drept urmare, poti avea potentialul de a castiga venituri mai mari. Cu toate acestea, freelancerii trebuie sa se ocupe de propria promovare si sa obtina clienti. Venitul poate varia de la o luna la alta, iar siguranta locului de munca este limitata in comparatie cu un job traditional.

Poti lucra ca si copywriter intr-o agentie

Lucrul intr-o agentie de marketing online ofera un mediu structurat, cu acces la o gama larga de clienti. Avantajele includ colaborarea cu o echipa creativa si oportunitati mai bune de dezvoltare profesionala. In plus, agentiile ofera stabilitate, un venit constant si diverse beneficii angajatilor. Totusi, munca in agentie poate fi rapida, cu termene limita stranse si asteptari mari. Poate exista mai putin control asupra selectiei proiectelor si a directiei creative. 

Poti lucra si intern intr-o companie

Nu in ultimul rand, poti lucra si intern intr-o companie, ca parte a departamentului de marketing. In aceasta situatie, vei avea o intelegere mai profunda a unui brand sau a unei industrii. Avantajele includ venitul constant, beneficiile oferite de angajator si capacitatea de a lucra indeaproape cu o echipa dedicata. Copywriterii interni au mai mult control asupra deciziilor creative si se bucura de o mai buna siguranta a locului de munca. Exista totusi si un dezavantaj: te poti confrunta cu limitari in ceea ce priveste varietatea proiectelor, iar volumul de lucru poate fi concentrat pe un singur brand.

5 recomandari pentru a deveni un copywriter de succes

Imbunatateste-ti abilitatile de scriere

Lucreaza constant la imbunatatirea abilitatilor de scriere prin exersarea diferitelor stiluri, studiind exemple de copywriting de succes si cautand feedback de la colegi sau mentori. Citeste carti despre copywriting, urmareste canale de YouTube dedicate si investeste in cursuri sau ateliere pentru a-ti extinde cunostintele.

Intelege-ti publicul tinta

Dezvolta-ti o intelegere profunda a nevoilor, dorintelor si problemelor publicului tinta. Efectueaza cercetari amanuntite pentru a reusi sa creezi mesaje directionate si persuasive care sa rezoneze cu publicul.

copywriting storyboard

Stapaneste arta povestirii

Invata sa impletesti naratiuni convingatoare in copy-urile tale. Povestile captiveaza cititorii, trezesc emotii si fac mesajul tau mai memorabil.

Fii la curent cu tendintele din industrie

Asigura-te ca ramai la curent cu cele mai recente tendinte de marketing, platforme digitale si comportamente ale consumatorilor. Fii informat despre tehnologiile noi pentru a-ti adapta strategiile de copywriting.

Conecteaza-te cu alti copywriteri

Construieste relatii cu alti copywriteri si invata constant de la ei. Participa la evenimente din industrie si implica-te in comunitati online pentru a-ti extinde reteaua si a te expune la noi oportunitati.

Concluzii

Un copywriter joaca un rol esential in comunicarea eficienta a mesajului unui brand. Experienta sa in crearea de continut convingator, intelegerea publicului tinta si utilizarea tehnicilor persuasive il face de nepretuit in lumea marketingului si a comunicarii. Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi mai bine ce este un copywriter si vei putea, dupa caz, sa alegi sau sa devii unul eficient.

Surse:

 • “Copywriter Job Description.” LinkedIn, 2023, business.linkedin.com/talent-solutions/resources/how-to-hire-guides/copywriter/job-description. Accesat la 4 iunie 2023.
 • ‌“How to Get Started As a Copywriter in 2023.” Semrush, 2023, www.semrush.com/blog/becoming-a-copywriter/. Accesat la 4 iunie 2023.
 • “What Does a Copywriter Do and How Do You Become One? Everything You Need to Know.” The Muse, 2021, www.themuse.com/advice/copywriter-career-explainer-guide. Accesat la 4 iunie 2023.
 • “10 Copywriting Tips – from Experts to Experts.” Yoast, 2021, yoast.com/copywriting-tips-from-experts-to-experts/. Accesat la 4 iunie 2023.