Adresa URL este termenul tehnic pentru o locatie unica pe Internet si permite browserelor sa afiseze continutul dorit de utilizator. Cand construiesti o adresa, e important sa intelegi modul in care aceasta influenteaza experienta utilizatorului, dar si motoarele de cautare. De aceea, in acest articol vom explora in detaliu URL-urile si vom discuta despre ce inseamna, cate tipuri exista, importanta unei adrese bine structurate, precum si best practices si greseli de evitat in formarea sa. Daca vrei sa ai o intelegere cuprinzatoare a link-urilor si rolului acestora in peisajul online, citeste in continuare.
Care sunt componenentele unui URL?
URL-urile sunt formate din mai multe elemente: protocolul, numele de subdomeniu, numele de domeniu, extensia si pagina interna din site.
Iata prin ce se caracterizeaza fiecare in parte:
Protocolul
Protocolul este o componenta esentiala a unui URL. El defineste regulile de transmitere a datelor prin internet si specifica cum trebuie sa aiba loc comunicarea dintre un browser si un server. Cele mai frecvente protocoale utilizate sunt HTTP si HTTPS.HTTP sau Hypertext Transfer Protocol este metoda traditionala de transmitere a datelor. E folosita implicit pentru cele mai multe site-uri web, insa este cea mai simpla metoda si nu cripteaza datele transmise.
HTTPS sau Hypertext Transfer Protocol Secure, in schimb, reprezinta versiunea mai sigura. Aceasta cripteaza datele transmise si este deosebit de importanta pentru site-urile care necesita transmiterea de informatii sensibile. Doua exemple comune sunt magazinele online si site-urile serviciilor bancare.
Numele de subdomeniu (daca este cazul)
Subdomeniul este considerat prefixul domeniului principal si e separat de acesta printr-un punct. Iti permite sa creeze sectiuni separate intr-un domeniu si poate fi folosit pentru a organiza parti diferite ale domeniului, versiuni pentru diferite limbi sau pentru gazduirea mai multe site-uri cu teme diferite pe un singur server.
De asemenea, elementul poate fi folosi si in scopuri de branding. Mai exact, iti permite sa asociezi un anumit subdomeniu cu o anumita marca sau produs.
Numele de domeniu
Numele de domeniu e o componenta vitala a adresei URL. Este numele unic si de identificare al unui site, serveste drept adresa acestuia si e folosit de utilizatori pentru a-l accesa. Alegerea unui nume de domeniu potrivit e importanta deoarece poate afecta vizibilitatea, implicit succesul site-ului, prin imbunatatirea pozitiei in motoarele de cautare. Desigur, poate servi si ca o oportunitate de branding si joaca un rol important in stabilirea credibilitatii.
Extensia sau TLD-ul
O extensie URL, cunoscuta si ca TLD (top-level domain) este sufixul care apare la finalul unui nume de domeniu. Ea indica tipul de organizatie sau scopul site-ului: .com se foloseste la site-urile comerciale, .org pentru ONG-uri, .gov pentru agentii guvernamentale etc. Cu toate acestea, unele extensii au fost create special pentru a fi utilizate in anumite tari, cum ar fi .ro pentru Romania. Ele pot oferi indicatii despre locatia sau publicul vizat al site-ului, insa indicarea limbii nu e o functie directa a TLD-ului.
Alegerea extensiei potrivite poate fi de asemenea un factor important in stabilirea prezentei online si poate ajuta utilizatorii sa inteleaga natura si scopul site-ului.
Pagina interna din site
Nu in ultimul rand, adresele URL sunt folosite pentru a naviga si accesa anumite pagini dintr-un site, cum ar fi: categorii, subcategorii, pagini de produse si pagini statice. Acestea joaca un rol important in organizarea si functionalitatea site-ului, afecteaza experienta utilizatorilor si influenteaza vizibilitatea in motoarele de cautare.
De exemplu, adresa unei pagini de produs include de obicei informatii relevante despre acesta, precum brandul sau numele produsului. E bine ca aceste informatii sa fie include in URL pentru a oferi contextul necesar care ajuta motoarele de cautare sa inteleaga despre ce vorba in pagina. Totodata, sunt de folos utilizatorilor.Daca vrei sa contruiesti adrese bune pentru paginile interne, trebuie sa te concentrezi pe keyword research. Procesul implica identificarea cuvintelor si expresiilor pe care utilizatorii le pot folosi atunci cand cauta anumite produse sau informatii ce pot fi gasite pe site-ul tau. Prin includerea cuvintelor cheie relevante in URL, paginile vor deveni mai relevante, atat pentru utilizatori, cat si pentru motorul de cautare, Google. Astfel, afacerea ta va avea mai mult succes, iar utilizatorii vor gasi mai rapid informatiile pe care le cauta.
Cum functioneaza adresele
Adresele functioneaza ca un mod de a localiza si accesa anumite resurse sau pagini de pe Internet. Cand un utilizator introduce adresa in browser, browserul trimite o solicitare catre un server pentru resursa specificata. Apoi, serverul o returneaza, iar browserul o afiseaza ca o pagina web.
URL-urile au fost concepute pentru a inlocui numerele pe care computerele le folosesc cand comunica cu serverele. E vorba de adresele IP, care sunt mai greu de memorat si tastat de catre utilizatori. Te poti gandi la URL ca la o adresa postala, unde elementele sale reprezinta orasul, codul postal, strada, blocul si apartamentul.
Toate componentele lucreaza impreuna pentru a oferi o locatie completa si specifica pentru un site web. Si, la fel ca in cazul adreselor postale, e important sa ai o adresa URL bine structurata si descriptiva pentru a te asigura ca site-ul tau poate fi gasit si accesat cu usurinta.
Iata cateva exemple de adrese URL:
URL-uri optimizate SEO
- https://www.numemagazin.ro/despre-noi
- https://www.numemagazin.ro/pantofi-barbati/sport
- https://www.numemagazin.ro/blog/cum-alegi-pantofi-nunta
URL-uri neoptimizate
- https://www.numeafacere.ro/?p=123
- https://www.numeafacere.ro/categorie?id=2&subcat=5
- https://www.numeafacere.ro/file.php?id=43543
URL-uri Securizate
URL-urile securizate (HTTPS) ofera o conexiune criptata intre browserul utilizatorului si serverul site-ului. Acest lucru ajuta la protejarea informatiilor sensibile precum: datele de conectare, informatii despre cardul utilizat la plata si alte date personale, impotriva interceptarii de catre terti.
E recomandat sa folosesti adrese securizate ori de cate ori sunt transmise informatii sensibile. Astfel, protejezi confidentialitatea si securitatea utilizatorilor. In plus, cele mai multe browsere afiseaza acum un avertisment cand utilizatorul acceseaza un URL nesecurizat, aspect care il convinge pe acesta sa inchida rapid pagina. Optand pentru HTTPS, vei oferi o experienta mai sigura si de incredere.
URL-uri Nesecurizate
URL-urile nesecurizate (HTTP) nu ofera o conexiune criptata. Asta inseamna ca orice informatie transmisa poate fi interceptata de terti. Fireste, cand datele de conectare sau informatiile bancare nu sunt securizate, confidentialitatea si securitatea utilizatorilor poate fi compromisa. Asigura-te ca nu ai certificatul HTTPS expirat, altfel utilizatorii vor primi un avertisment cand incearca sa iti acceseze pagina, prin care sunt anuntati ca acea conexiune nu este sigura.
Importanta URL-urilor SEO Friendly
URL-urile sunt importante pentru SEO deoarece ofera structura si informatii relevante despre continutul unui site. Cand vine vorba de optimizare SEO on page, e obligatoriu sa acorzi importanta si acestui aspect. Adresele construite corect ajuta motoarele de cautare sa inteleaga mai bine continutul unei pagini, iar acest lucru poate imbunatati vizibilitatea acesteia in rezultatele cautarilor.
In plus, adresele includ cuvinte cheie potrivite si ofera context despre continutul paginii. Drept urmare, motoarele de cautare pot determina relevanta unui site pentru anumite cautari. Astfel, clasarea in rezultatele cautarii poate fi imbunatatita.
Mai mult, adresele URL care sunt usor de citit si de inteles sunt mai utile pentru utilizatori si pot imbunatati experienta acestora.
Best Practices pentru adresele URL
Iata cateva dintre cele mai bune practici pentru alegerea unei adrese potrivite:
- URL-urile vor fi construite fara caractere speciale (@#$%^&*.,’; si altele)
- nu vor permite multislash la sfarsit (//)
- se va face o regula de rescriere pentru categorii/subcategorii astfel incat sa fie cu „/” la final, orice URL fara „/” fiind redirectat in cele cu „/”
- ex: https://www.domeniu.ro/categorie//// – status 200
- separatorul intre cuvintele cheie va fi „-”
- in cazul magazinelor online, URL-urile de produse pot contine .html
- orice URL inexistent in site va returna 404 (ex: https://www.domeniu.ro/123456)
- vor fi incluse cuvintele cheie in path-ul URL-ului
- URL-urile vor fi incluse intr-un sitemap, fie ca este magazin online, fie ca este lead generation
Greseli de evitat in formarea adreselor URL
Iata cateva dintre cele mai comune greseli in formarea adreselor:
- folosirea de majuscule in URL-uri, chiar daca numele categoriilor sau produselor vor contine majuscule
- folosirea de diacritice
- folosirea abuziva a cuvintelor cheie (keyword stuffing)
- adrese URL prea lungi (mai mari de 70 de caractere)
- folosirea cuvintelor cheie de legatura (si, pentru, la)
- includerea parametrilor dinamici in adresele URL pe care dorim sa le indexam
Concluzii
Adresele URL joaca un rol crucial atat in experienta utilizatorilor, cat si in optimizarea pentru motoarele de cautare. Urmand cele mai bune practici prezentate in acest articol, vei reusi sa iti imbunatatesti vizibilitatea si relevanta site-ului. Intelegerea componentelor unei adrese si importanta structurii corecte te poate ajuta sa iei decizii informate pentru un impact maxim.
Bibliografie
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Learn/Common_questions/What_is_a_URL
https://www.cloudflare.com/en-gb/learning/ssl/why-is-http-not-secure/
https://moz.com/learn/seo/url
https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/url-structure