De ce trebuie sa va optimizati website-ul pentru Core Web Vitals pana in 2021?
Google a schimbat raportul de viteza in Google Search Console, care acum este denumita „Core Web Vitals”.
Noul raport Core Web Vitals este similar cu vechiul raport de viteza, dar include mai multe valori cheie noi – Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) si Cumulative Layout Shift (CLS). Click aici pentru a afla mai multe despre acesti metrici in noul nostru ghid de optimizare SEO Clickbrainiacs!
Optimizarea experientei utilizatorului este esentiala pentru succesul pe termen lung al oricarui site web. Daca sunteti proprietar al unei afaceri online, specialist de marketing sau dezvoltator web, Web Vitals va va ajuta sa masurati experienta utilizatorului pe site si sa detectati apectele ce trebuie imbunatatite.
Core Web Vitals este dorinta motorului de cautare de a oferi instructiuni precise despre semnale esentiale pentru a oferi o experienta cat mai buna utilizatorului. De-a lungul anilor, Google a dezvoltat instrumente pentru cuantificarea si raportarea performantelor website-urilor.
Unii dezvoltatori sunt priceputi sa foloseasca aceste instrumente, in timp ce altii considera ca toate aceste instrumente si valori sunt dificil de utilizat.
Initiativa Web Vitals de la Google este o incercare de a face acest peisaj un pic mai simplu pentru toata lumea si de a ajuta site-urile sa se concentreze pe cele mai critice metrici Web Vitals (cel putin in perioada urmatoare).
Aceasta actualizare este programata sa apara in 2021, iar Google a confirmat ca nu este nevoie sa ia masuri imediate.
Ce reprezinta Core Web Vitals?
Core Web Vitals sau doar Web Vitals, sunt un nou set de indicatori de performanta care ajuta la evidentierea aspectelor dezvoltarii paginilor web care afecteaza experienta utilizatorului (UX): incarcarea paginilor, interactivitatea si stabilitatea vizuala.
Largest Contentful Paint (LCP): masoara performanta de incarcare. Pentru a oferi o experienta buna utilizatorului, LCP ar trebui sa apara in decurs de 2,5 secunde de la inceputul incarcarii paginii.
First Input Delay (FID): masoara interactivitatea. Pentru a oferi o experienta buna utilizatorului, paginile ar trebui sa aiba un FID mai mic de 100 de milisecunde.
Cumulative Layout Shift (CLS): masoara stabilitatea vizuala. Pentru a oferi o experienta buna utilizatorului, paginile ar trebui sa mentina un CLS mai mic de 0,1.
Pentru fiecare dintre valorile de mai sus, pentru a va asigura ca atingeti tinta recomandata pentru majoritatea utilizatorilor vostri, un prag bun de masurat este de 75% a incarcarilor de pagini, segmentate pe dispozitive mobile si desktop.
De ce sunt importante Core Web Vitals?
Google intentioneaza sa faca din experienta paginii un factor principal de clasare a site-urilor in SERPs.
Experienta paginii va fi un amestec de factori pe care Google ii considera importanti pentru experienta utilizatorului, inclusiv:
- HTTPS
- Mobile Responsive
- Lipsa de ferestre pop-up
- „Navigare sigura” (practic, neavand malware pe pagina)
Core Web Vitals va fi o parte foarte importanta a acestui scor.
De fapt, judecand dupa anunt si numele in sine, este corect sa spunem ca elementele vitale vor constitui cea mai mare parte din scorul vostru de experienta pe pagina.
Este important sa subliniem ca un scor excelent de experienta pe pagina nu va va impinge website-ul vostru imediat pe locul 1 din Google. De fapt, Google a subliniat faptul ca experienta paginii este unul dintre cei aproximativ 200 de factori pe care ii utilizeaza pentru a clasifica site-urile in cautare.
Anterior, AMP-ul (paginile mobile accelerate) al unui site web era un factor cheie pentru aparitia in varful rezultatelor de cautare. Insa acum, criteriile esentiale web vitals vor fi cele care promoveaza sau retrogradeaza clasamentul site-ului vostru.
Daca nu sunteti multumit de locul in care se afla site-ul vostru in prezent, aceasta este ocazia perfecta pentru a va dezvolta afacerea!
Dar, pe de alta parte, daca va aflati pe acea prima pagina cu website-ul, trebuie sa va asigurati ca va mentineti site-ul actualizat, altfel ati putea scadea semnificativ in clasamentul motoarelor de cautare.
Tool-uri Utile pentru Core Web Vitals
Urmatoarele instrumente sunt gratuite si pot fi utilizate pentru a masura metricii CCore Web Vitals.
1.Chrome User Experience Report
Raportul privind experienta utilizatorilor din Chrome ofera valori pentru modul in care utilizatorii Chrome percep site-urile web.
*de pus o poza*
Datele reale ale utilizatorilor genereaza valorile raportului experientei utilizatorului Chrome. Ca rezultat, rezultatele reprezinta experienta utilizatorilor reali ai originii vizitate.
Comparativ cu testele virtuale sau locale in medii definite si simulate, rezultatul surprinde setul complet de variabile externe care se formeaza si conduc la experienta finala a utilizatorului.
2. PageSpeed Insights
PageSpeed Insights (PSI) este un instrument de testare a vitezei care analizeaza continutul unei pagini web, apoi ofera sugestii pentru imbunatatirea vitezei.
PSI a fost acum actualizat pentru a utiliza Lighthouse 6.0, care permite masurarea Core Web Vitals, atat in sectiunea de lab, cat si in sectiunea de field.
3. Google Search Console
Raportul Search Console arata performanta adreselor URL grupate in functie de stare, tip de valoare si grup de adrese URL (grupuri de pagini web similare).
Se bazeaza pe trei valori de baza Web Vitals: LCP, FID si CLS. Daca o adresa URL nu are date minime de raportare pentru oricare dintre aceste valori, aceasta este omisa din raport.
Odata ce un URL are un prag de date pentru orice valoare, starea paginii este starea celei mai slabe valori a acesteia.
4. Web Dev
Dupa ce v-ati lansat site-ul, reveniti la web.dev si masurati cat de bine este facut pentru experianta utilizatorilor. Daca exista aspecte care se pot imbunatati, veti obtine pasi imediati pentru a va creste performanta site-ului.
Pe masura ce internetul avanseaza, asteptarile utilizatorilor cresc. Cu ghidul web.dev, puteti oferi utilizatorilor cea mai buna experienta posibila, indiferent de device.
Acum este momentul sa incepeti sa va imbunatatiti site-ul, pentru a fi pregatiti pentru schimbarile care vor veni in 2021.
Utilizati instrumentele disponibile pentru a va ajuta sa intelegeti locurile in care va confruntati si contactati o agentie SEO pentru a va asigura ca va pregatiti pentru noile schimbari.
Nu asteptati ca actualizarea sa aiba efect si sa pierdeti pozitii bune in clasamentul motoarelor cautare!