Dictionar SEO – Top 100 Termeni din Biblia SEO!

Dictionarul celor mai populari 100 de termeni din terminologia seo

Cu milioane de site-uri existente pe internet, poate fi dificil pentru companii sa iasa in evidenta. Aici intervine procesul de optimizarea SEO care te ajuta sa iti cresti traficul organic si in cele din urma, sa obtii mai multe vanzari. 

Fiind o metoda de promovare foarte complexa, ne-am gandit sa venim in ajutorul tau o serie de explicatie a principalilor termeni pe care i-am inclus intr-un asa numit “Dictionar SEO”

Cei mai importanti 100 termeni SEO pe care orice specialist trebuie sa-I stie

Adresa IP

O adresa IP (Internet Protocol) este un identificator unic atribuit fiecarui dispozitiv conectat la internet. Permite dispozitivelor sa comunice intre ele si sa faca schimb de informatii. 

Adresa URL

Adresa URL este adresa unica a unei pagini de pe internet, care permite browserelor sa afiseze continutul dorit. URL-urile au fost concepute pentru a inlocui IP-urile, numerele pe care computerele le folosesc cand comunica cu serverele.

Advertorial

Un advertorial este o forma de publicitate care apare ca un continut editorial. Advertorialele sunt concepute pentru a arata ca articole sau postari obisnuite, dar scopul lor este de a promova un produs sau un serviciu.

AI (inteligenta artificiala)

AI sau inteligenta artificiala este o ramura a informaticii care isi propune sa creeze masini ce pot imita inteligenta umana. Astfel, ele pot indeplini sarcini care necesita de obicei inteligenta umana, cum ar fi intelegerea limbajului sau recunoasterea tiparelor.

Algoritm

Un algoritm este un set de reguli sau proceduri utilizate de motoarele de cautare pentru a clasifica paginile web. Algoritmii iau in considerare numerosi factori pentru a determina rezultatele cautarii.

Analytics

Analytics se refera la colectarea, masurarea, analiza si raportarea datelor de website-uri, inclusiv traficul, comportamentul utilizatorilor, conversiile si alte valori relevante. Instrumentele de analiza permit luarea de decizii informate, bazate pe date concrete.

Anchor Text

Anchor text sau textul ancora este textul vizibil pe care se poate da click pentru a accesa un hyperlink. Anchor text este important pentru SEO, deoarece ofera context si semnale motoarelor de cautare despre ce este pagina catre care face legatura.

Arhitectura Site

Arhitectura site-ului se refera la organizarea si structura unui site, inclusiv paginile, meniurile, link-urile si alte elemente ale acestuia. O arhitectura bine organizata poate imbunatati experienta utilizatorului si clasamentul in motoarele de cautare.

Atributul Alt

Un atribut alt este o descriere-text adaugata unei imagini de pe o pagina web pentru a oferi context si pentru a imbunatati accesibilitatea. Crawllerii Google folosesc atribute alt pentru a intelege continutul imaginilor si pentru a clasa paginile.

Audit SEO

Un audit SEO este o analiza cuprinzatoare a factorilor de ranking on page, off page si tehnici care influenteaza vizibilitatea organica. Auditul identifica punctele forte, punctele slabe si oportunitatile de optimizare.

Autoritate SEO

Autoritatea SEO se refera la nivelul de incredere si credibilitate pe care un site il are in ochii motoarelor de cautare. Se bazeaza pe o multime de factori, cum ar fi calitatea si relevanta continutului si backlink-urile. Un site cu autoritate SEO ridicata are mai multe sanse sa rankeze mai sus in paginile cu rezultate organice.

Backlink

Un backlink este un link de la un site la altul. Backlink-urile sunt importante pentru SEO pentru ca semnaleaza botilor relevanta si autoritatea site-ului la care fac legatura.

Black Hat SEO

Black Hat SEO se refera la practicile de manipulare utilizate pentru a imbunatati clasamentul si vizibilitatea unui site. Aceste tehnici incalca regulile algoritmilor, iar exemplele includ textul ascuns, continutul furat sau link-urile cumparate. Majoritatea tehnicilor Black Hat nu mai functioneaza odata ce Google le identifica, iar site-ul este penalizat.

Blog

Un blog este un website sau o sectiune a unui website in care se posteaza in mod regulat diferite tipuri de articole unde se prezinta informatii relevante pentru domeniul de activitate al site-ului.

Bot

Botul este un program care realizeaza sarcini automate, cum ar fi accesarea cu crawlere a website-urilor pentru motoarele de cautare.

Bounce Rate

Bounce rate sau rata de respingere reprezinta procentul de vizitatori care parasesc un website dupa ce au vizualizat o singura pagina.

Breadcrumbs

Breadcrumbs sunt un element de navigare pe un site care arata unde se pozitioneaza paginia curenta in raport cu pagina de pornire.

Broken link

Cand un link nu functioneaza, fie pentru ca pagina respectiva a fost stearsa, fie pentru ca adresa URL este incorecta, vorbim despre un link intrerupt sau broken link.

Buget de crawling

Bugetul de crawling se refera la numarul de pagini de pe un website pe care motoarele de cautare le vor accesa cu crawlere si le vor indexa intr-o anumita perioada de timp. 

Cache

Un cache este un spatiu de stocare in care datele accesate frecvent sunt stocate pentru acces rapid, reducand timpul necesar pentru a incarca o pagina web sau un fisier. Ajuta la imbunatatirea vitezei site-ului.

Call to action (CTA)

Call to action reprezinta un indemn la actiune si se refera la o expresie sau un buton de pe o pagina web care incurajeaza utilizatorii sa faca actiunea respectiva. 

Canibalizare cuvinte cheie

Canibalizarea cuvintelor cheie apare atunci cand mai multe pagini de pe un site vizeaza acelasi cuvant cheie. Situatia duce la confuzie pentru motoarele de cautare si la o reducere a clasamentului pentru acele pagini.

Canonical

Tag-ul canonical este o bucata de cod HTML care transmite crawleri-lor care URL este versiunea originala a unei pagini atunci cand exista mai multe versiuni ale aceleiasi pagini.

Certificat SSL

Un certificat SSL este un certificat digital care autentifica identitatea unui website si cripteaza toate datele trimise intre site si vizitatorii acestuia, oferind o conexiune sigura.

Competitie

În procesul de optimizare SEO, competitia se refera la numarul de site-uri care concureaza pentru vizibilitate, ranking si trafic organic pe o serie de cuvinte cheie. Intelegerea competitiei este esentiala pentru dezvoltarea unei strategii SEO eficiente.

Content Duplicat

Atunci cand mai multe pagini de pe acelasi site sau de pe site-uri diferite au continut identic, vorbim despre continut duplicat. Situatia poate duce la confuzie pentru motorul de cautare si poate avea un impact negativ asupra SEO.

Content Thin

Content thin este un termen care se refera la paginile cu continut redus sau de calitate scazuta, care poate afecta SEO si experienta utilizatorului.

Continut

Continut inseamna orice informatii prezentate pe o pagina web, inclusiv text, imagini, videoclipuri si sunet. Continutul de inalta calitate este esential pentru SEO.

Conversie

Conversia se refera la o actiune specifica pe care un utilizator o face pe un website, cum ar fi efectuarea unei achizitii sau completarea unui formular de contact. Cresterea ratei de conversie este unul dintre cele mai des intalnire obiective de marketing.

Core Updates

Core updates sau update-uri core de algoritm sunt actualizari majore ale algoritmului de cautare Google. Ele afecteaza modul in care sunt clasate rezultatele cautarilor.

Core Web Vitals

Core Web Vitals sunt un set de valori specifice de performanta, utilizate de Google pentru a evalua si imbunatati experienta utilizatorului. Acestea includ factori precum viteza de incarcare a paginii, interactivitatea si stabilitatea vizuala.

CSS

CSS (Cascading Style Sheets) este un limbaj folosit pentru a descrie prezentarea elementelor HTML pe o pagina web, inclusiv aspect, font, culori si multe altele.

CTR

CTR (Click-Through Rate) este raportul dintre utilizatorii care dau click pe un anumit link din google si numarul total de afisari (impresii) pe care l-a facut respectiva pagina.

Cuvinte cheie informationale

Cuvintele cheie informationale sunt acei termeni utilizati de utilizatori pentru a gasi informatii despre un anumit subiect. Continutul care vizeaza aceste cuvinte cheie poate ajuta la stabilirea unui site ca sursa de informatii utile, implicit la cresterea traficului.

Cuvinte cheie tranzactionale

Cuvintele cheie tranzactionale sunt acei termeni utilizati de utilizatorii care sunt gata sa faca o achizitie sau sa se angajeze intr-o anumita actiune. Ele ajuta la generarea de conversii si la cresterea veniturilor.

Densitatea Cuvintelor Cheie

Densitatea cuvintelor cheie reprezinta un procent si arata de cate ori un cuvant cheie apare pe o pagina in raport cu numarul total de cuvinte de pe pagina respectiva. 

Directoare Web

Directoarele web clasifica si listeaza site-uri in functie de subiectul sau industria lor. In trecut aceasta tehnica era folosita pentru link building. In prezent este clasificata ca si black hat seo si poate aduce penalizari de algoritm.

Disavow

Disavow este un termen care se refera la procesul prin care ii semnalizam motorului de cautare Google sa ignore anumite backlink-uri care pot fi daunatoare pentru clasarea unui site.

Dofollow

Dofollow este un atribut folosit in procesul de link building si care permite transferul de autoritate SEO sau link juice intre diferite pagini web.

Domeniu

Domeniul este numele unic care identifica un website pe internet. Face parte din adresa URL a unui site si consta de obicei dintr-un nume si o extensie, cum ar fi .com, .org sau .net. Domeniile web sunt inregistrate si pot fi achizitionate contra cost.

Doorway page

O doorway page este o pagina conceputa pentru a se pozitiona pe prima pozitie in SERPs pentru un anumit cuvant cheie sau o anumita expresie, cu intentia de a redirectiona utilizatorii catre o alta pagina. Este considerata o tehnica de black hat SEO.

E-A-T

E-A-T inseamna Expertise, Authority si Trustworthiness (expertiza, autoritate si incredere), trei factori importanti utilizati de Google pentru a evalua calitatea si relevanta continutului unui site.

Ecommerce

Ecommerce sau comertul electronic se refera la cumpararea si vanzarea de bunuri si servicii prin canale electronice, cum ar fi website-urile web. Un magazin online permite companiilor sa ajunga la un public mai larg, iar clientii pot face cumparaturi oricand, de oriunde.

Eroare 500

Eroarea 500 reprezinta o eroare interna de server atunci cand nu se poate face procresa 

este un cod de HTTP comun, care apare atunci cand un server nu poate procesa o solicitare trimisa de utilizaror din cauza unei probleme neasteptate. 

Factori de Ranking

Factorii de clasare sau ranking sunt elemente pe care Google le foloseste pentru a evalua si clasa website-urile in paginile cu rezultate. Includ atat elemente din pagina, cat si din afara paginii, printre care relevanta cuvintelor cheie, calitatea continutului, backlink-urile, experienta utilizatorului, compatibilitatea cu dispozitivele mobile si viteza site-ului si multe altele.

Featured Snippet

Un featured snippet este un rezumat al informatiilor si este afisat in partea de sus a rezultatelor cautarii Google. Ofera un raspuns concis la interogarea unui utilizator, fara a-i cere sa dea click pe un site web.

Fisierul Robots.txt

Robots.txt este un fisier al carui rol este de a transmite botilor (crawleri) cum sa acceseze si sa indexeze paginile de pe site-ul lor. Fisierul poate fi folosit pentru a bloca accesarea si indexarea anumitor pagini sau sectiuni ale site-ului.

Google Analytics

Google Analytics este un instrument gratuit de analiza care urmareste si raporteaza traficul unui website. Ajuta la intelegerea comportamentului utilizatorului si la imbunatatirea performantei site-ului.

Google Dance

Google Dance se refera la actualizarile periodice ale algoritmului Google, care duc la fluctuatii in clasamentul cautarii. Procesul poate dura cateva zile si are un impact asupra strategiilor SEO.

Google My Business

Google My Business este un instrument gratuit care ajuta companiile sa-si gestioneze prezenta online pe Google, inclusiv pe Maps. Este foarte important in special pentru afacerile cu spatiu fizic.

Google Search Console

Google Search Console este un instrument gratuit care ajuta la monitorizarea si imbunatatirea performantei unui site. Ajuta la identificarea problemelor legate de indexare, accesarea cu crawlere si alte aspecte legate de cautari.

Google Trends

Google Trends este un instrument gratuit care permite utilizatorilor sa analizeze popularitatea termenilor de cautare in diferite regiuni si perioade de timp. Google Trends se foloseste in SEO pentru a cerceta tendintele cuvintelor cheie.

Heading-urile (Tag-urile H)

Heading-urile sau tag-urile H sunt etichete HTML folosite pentru a structura continutul pe o pagina web. H1 este cel mai important, fiind folosit de obicei pentru titlul principal, iar H2, H3 si mai departe sunt folosite pentru subtitluri. Ele sunt importante pentru ca ajuta crawlerii de cautare sa inteleaga organizarea si ierarhia continutului dintr-o pagina.

Htaccess

Htaccess este prescurtarea pentru Hypertext Access, iar .htaccess este un fisier de configurare folosit pentru a seta configuratia la nivel de director. Este un fisier de configurare folosit de serverele web bazate pe Apache.

HTML

HTML (Hypertext Markup Language) este limbajul standard folosit pentru crearea de pagini si aplicatii web. HTML ofera structura si continutul unei pagini folosind etichete (tags), care sunt interpretate de browsere pentru a afisa text, imagini si elemente multimedia.

HTTP

HTTP vine de la Hypertext Transfer Protocol si este protocolul standard utilizat pentru transferul de date pe internet. Nu este sigur si orice date transmise prin HTTP pot fi interceptate si citite de terti neautorizati.

HTTPS

HTTPS vine de la Hypertext Transfer Protocol Secure si este o versiune securizata a HTTP care utilizeaza criptarea pentru a proteja datele transmise pe internet. 

Inbound Link

Un inbound link (link de intrare), cunoscut si sub numele de backlink, este un hyperlink de la un site extern la cel propriu. Inbound links sunt importante pentru SEO deoarece semnaleaza motoarelor de cautare ca alte site-uri considera continutul site-ului respectiv ca fiind util sau valoros.

Javascript

Javascript este un limbaj de programare folosit pentru crearea de pagini web interactive si dinamice. Permite dezvoltatorilor sa creeze scripturi care pot modifica continutul paginii web, pot raspunde la actiunile utilizatorului si pot interactiona cu serverele web. 

Keyword Planner

Keyword planners sunt instrumente folosite in SEO pentru a gasi si analiza cuvinte cheie relevante pentru un website. Ele ofera informatii despre volumul de cautare, concurenta si cuvinte cheie sugerate pentru optimizare. Cercetarea corecta a cuvintelor cheie poate ajuta la imbunatatirea clasarii unui site si poate genera mai mult trafic organic.

Keyword Research

Cercetarea cuvintelor cheie sau keyword research este procesul de identificare si analiza a termenilor de cautare pe care oamenii ii introduc in motoarele de cautare cu scopul de a optimiza continutul site-ului pentru acesti termeni. 

KPI

KPI inseamna Key Performance Indicators sau indicatori cheie de performanta, adica valori masurabile utilizate pentru a urmari si evalua succesul unei anumite activitati sau campanii. În SEO, indicatorii de performanta pot include traficul organic, clasarea cuvintelor cheie, backlink-urile, ratele de click si cele de conversie, printre altele.

Landing Page

Landing page se refera la paginile concepute special pentru o campanie. Scopul sau este de a directiona utilizatorii catre anumite promotii sau anumite actiuni, precum descarcarea unui ebook sau abonarea la un newsletter.

Link Building

Link building este procesul prin care un domeniu obtine link-uri de la alte website-uri. Obiectivul sau este de a imbunatati vizibilitatea, traficul si vanzarile unui site.

Link Extern

Un link extern, cunoscut si ca outbound link, este un tip de hyperlink care indica un domeniu tinta diferit de cel pe care exista link-ul.

Link Intern

Un link intern este un tip de hyperlink care indica o pagina web de pe acelasi domeniu cu pagina care contine link-ul. Ajuta utilizatorii sa descopere mai mult continut si contribuie la optimizarea SEO.

Long tail

Un cuvant cheie cu coada lunga (long tail keyword) este o expresie de cautare specifica si foarte bine directionata, care consta in trei sau mai multe cuvinte. Aceste cuvinte cheie sunt mai specifice si mai putin competitive decat cele mai scurte, motiv pentru care sunt mai usor de clasat in SERPs.

Meta description

O metadescriere este un scurt rezumat al continutului unei pagini si apare in rezultatele motorului de cautare, sub titlu si URL. 

Meta keywords

Meta keywords sunt o serie de cuvinte sau expresii care sunt incluse in codul HTML al unei pagini web pentru a ajuta motoarele de cautare sa inteleaga subiectul acesteia. Totusi, in prezent nu mai sunt luate in considerare si/sau sunt interpretate ca si tehnica SPAM, intrucat in trecut s-a facut abuz de ele.

Meta title

Un metatitlu specifica titlul unei pagini web si apare in rezultatele motoarelor de cautare ca titlu principal. Oferta o descriere pe scurt a continutul unei pagini dintr-un site si atrage utilizatorii sa dea click.

Mobile friendly

Mobile friendly se refera la capacitatea unui site de a fi afisat si de a functiona corect pe dispozitive mobile, cum ar fi smartphone-uri si tablete. Site-urile compatibile cu dispozitivele mobile au un design responsive, care permite site-ului web sa se adapteze la diferite dimensiuni si rezolutii ale ecranului si timpi de incarcare mai rapizi.

Motor de cautare

Un motor de cautare este un instrument online care permite utilizatorilor sa caute informatii pe internet. Utilizatorii pot introduce un cuvant sau o expresie de cuvinte cheie campurile de cautare, iar acesta cauta in baza sa de website-uri pentru a oferi o lista de pagini cu continut relevant. Cele mai populare motoare de cautare sunt Google, Bing si Yahoo.

Nofollow

Nofollow este un atribut care poate fi adaugat la un link pentru a transmite crawlerilor sa nu urmeze link-ul catre site-ul respectiv. Link-urile de acest tip nu transmit nicio valoare paginii tinta.

Noindex

Noindex este atribut care poate fi adaugat la o pagina web pentru a transmite crawleri-lor sa nu indexeze pagina in SERP. Pot fi utile pentru continut care nu este destinat vizibilitatii publice, cum ar fi paginile de testare sau continutul privat.

Outbound link

Un outbound link se refera la un link de pe propriul website catre alt website. Sunt folosite de obicei pentru a adauga mai mult context sau pentru a face referire la sursa informatiilor. Sunt importante pentru SEO deoarece semnaleaza crawleri-lor ca site-ul ofera informatii utile si relevante utilizatorilor. 

Pagina 404

O pagina 404 (sau eroare 404 ori pagina negasita) este un raspuns pe care un server web il genereaza atunci cand un utilizator incearca sa acceseze o pagina care nu poate fi gasita sau nu mai exista. Pagina 404 este afisata utilizatorului pentru a indica faptul ca pagina solicitata nu a putut fi gasita si ar trebui sa includa un mesaj pentru a sugera pagini alternative sau alte posibile actiuni de intreprins.

Pagina de produs

O pagina de produs este o pagina web care ofera informatii detaliate despre un anumit produs pe care o companie il vinde. Paginile de acest tip includ de obicei imagini ale produselor, descrieri, specificatii, preturi si recenzii. Optimizarea paginii de produs poate ajuta la cresterea conversiilor si a vanzarilor, oferind clientilor informatiile de care au nevoie pentru a lua decizii informate. 

PBN (Retele de Bloguri)

PBN (Private Blog Network) este o retea de bloguri cu autoritate inalta, folosita pentru a manipula vizbilitatea si ranking-ul organic. Cu toate acestea, PBN-urile incalca zona de best practices a algoritmilor Google si pot duce la penalitati sau chiar la neindexarea completa a unui website. 

Penalizare de Algoritm

Penalizarea de algoritm se refera la o sanctiune care este aplicata automat, nu este impusa manual de o persoana. Aceste penalizari sunt de obicei rezultatul incalcarii regulilor motoarelor de cautare si pot duce la pierderea vizibilitatii cautarii si a traficului. 

Rata de conversie

Rata de conversie se refera la procentul de vizitatori ai site-ului care finalizeaza o actiune dorita (efectuarea unei achizitii, completarea unui formular sau abonarea la newsletter). Este o modalitatea de a masura eficienta unei campanii de marketing si a performantei SEO.

Redirect 301

O redirectionare 301 este o redirectionare permanenta care indica faptul ca pagina a fost mutata permanent intr-o locatie noua. Redirect 301 transfera valoarea SEO a paginii originale in noua locatie.

Redirect 302

O redirectionare 302 este o redirectionare temporara care indica faptul ca pagina a fost mutata temporar intr-o locatie noua. Redirect 302 nu transfera valoarea SEO a paginii originale in noua locatie, iar motoarele de cautare vor continua sa indexeze adresa URL initiala.

Redirectionari

Redirectionarea este procesul prin care utilizatorii si crawlerele sunt directionate de la o adresa URL la alta. Se poate face din mai multe motive: cand o pagina a fost redenumita sau stearsa, cand website-ul s-a mutat pe un domeniu nou etc.

Schema.org

Schema.org este un vocabular de date structurate care ajuta motoarele de cautare (Google, Bing, Yandex) sa inteleaga, sa clasifice si rankeze mai bine informatiile prezentate in cadrul unui site web.

Search intent

Search intent sau intentia de cautare se refera la motivul din spatele interogarii de cautare a unui utilizator si la tipul de continut pe care il cauta. Are o importanta mare pentru SEO, deoarece ajuta la crearea de continut care sa raspunda nevoii utilizatorilor. Exista patru tipuri de search intent: informational, navigational, investigatie comerciala si tranzactional.

SEO

SEO inseamna Search Engine Optimization, adica practica de optimizare a unui website in scopul de a-i imbunatati vizibilitatea si clasarea in paginile cu rezultate ale motoarelor de cautare. Scopul final al SEO este de a creste traficul organic si de a imbunatati experienta utilizatorilor.

SEO Local

SEO local este procesul care include optimizarea Google My Business, gestionarea recenziilor online si crearea de continut local. Optimizarea SEO locala este important pentru companiile care se bazeaza pe clientii locali, cum ar fi magazinele fizice, restaurantele si furnizorii de servicii.

SEO Off Page

SEO Off Page include factorii externi care pot imbunatati vizibilitatea si clasarea in rezultatele din Google. Construirea de backlink-uri de calitate si de citatii in social media sunt incluse in optimizarea SEO Off Page.

SEO On Page

SEO On Page include printre altele, optimizarea meta titlurilor, meta descrierilor, a heading-urilor si a calitatii continutului. Optimizarea On Page ajuta crawlerii sa inteleaga si sa clasifice continutul unui website. 

SEO Tehnic

SEO tehnic se refera la procesul care imbunatateste aspectele tehnice ale unui site. Procesul de optimizare SEO tehnica include imbunatatirea vitezei, performantei si securitatii unui website, indexarea mobile-first, implementarea caching-ului, fisierul robots.txt etc.

SERPs

SERP este un acronim care vine de la Search Engine Results Page (pagina de rezultate ale motorului de cautare). Se refera la pagina care afiseaza rezultatele unei cautari si include atat rezultate organice, cat si platite. În unele cazuri, afiseaza si fragmente de continut, „knowledge card”, „knowledge panel”, pachet de imagini sau clipuri video ori stiri.

Sitemap

Un sitemap este un fisier care ofera o lista cu toate paginile si continutul de pe un website pentru a ajuta crawlerele sa navigheze si sa indexeze mai eficient site-ul respectiv. Este de obicei un fisier XML care include adrese URL, metadate si alte informatii relevante pentru fiecare pagina de pe site.

SPAM

SEO Spam este o tehnica de black hat SEO in care un hacker acceseaza un site si il umple de continut nepotrivit, link-uri rau intentionate sau chiar malware, cu scopul de a afecta negativ site-ul respectiv.

Strategie SEO

O strategie SEO este un plan de actiune pentru optimizarea unui website cu scopul de a-i imbunatati vizibilitatea si clasarea in paginile cu rezultate din Google. Implica, printre altele, identificarea cuvintelor cheie relevante, crearea de continut de inalta calitate, crearea de backlink-uri si imbunatatirea aspectelor tehnice ale site-ului.

Subdomeniu

Subdomeniul este considerat „prefixul” domeniului principal si este mai mic decat acesta. E folosit pentru a crea adrese web separate in cadrul aceluiasi domeniu, de care e separat printr-un punct. De exemplu, „blog.exemplu.ro” este un subdomeniu al „exemplu.ro”.

Trafic

Traficul se refera la numarul de utilizatori (vizitatori) care acceseaza un site, o aplicatie sau o retea. În cazul unui website, traficul se masoara in vizite, pageviews (afisari de pagina) sau vizitatori unici.

Trafic direct

Traficul direct se refera la utilizatorii care acceseaza un site introducand adresa acestuia direct in browser. Exclude traficul legat de vizitatorii care ajung pe site printr-un motor de cautare sau prin intermediul unui alt site.

Trafic organic

Traficul organic se refera la utilizatorii care ajung pe un site prin intermediul paginilor cu rezultate ale motoarelor de cautare fara a da click pe rezultatele platite. Este un indicator de performanta (KPI) esential in contextul SEO.

Website

Un website reprezinta o colectie de pagini web accesibile prin internet care au un nume de domeniu comun si sunt gazduite pe un server web. 

White Hat SEO

White Hat SEO se refera la practicile care contribuie la optimizarea unui site pentru vizibilitate organica Se concentreaza pe imbunatatirea experientei utilizatorului si furnizeaza continut valoros, respectand zona de best practices.

Concluzii

Chiar daca SEO poate parea complicat la inceput, dupa ce vei stapani o mare parte din termenii pe care i-am evidentiat in acest dictionar vei putea obtine rezultate bune sau chiar foarte bune pentru business-ul tau.

Surse:

  • Hardwick, Joshua. “SEO Basics: Beginner’s Guide to SEO Success.” Ahrefs, 2023, ahrefs.com/blog/seo-basics/. Accesat la 27 aprilie 2023.
  • Walsh, Shelley. “SEO Glossary: 200+ Terms & Definitions You Need to Know.” Search Engine Journal, 2022, www.searchenginejournal.com/seo-glossary/432898/. Accesat la 27 aprilie 2023.
  • ‌Whalley, Brian. “SEO Glossary: 100+ Essential SEO Terms Marketers Should Know in 2022.” HubSpot, 2022, blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/6080/40-essential-seo-terms-marketers-should-know-glossary.aspx. Accesat la 27 aprilie 2023.
  • “SEO Starter Guide: The Basics.” Google Developers, 2016, developers.google.com/search/docs/fundamentals/seo-starter-guide. Accesat la 27 aprilie 2023.