HTTP sau HTTPS – Importanta unui Certificat SSL in Procesul SEO

HTTP vs HTTPS

Optarea pentru protocolul HTTP sau HTTPS constituie o alegere cruciala din numeroase puncte de vedere. Cunoasterea diferentei dintre HTTP / HTTPS este importanta pentru securitatea si integritatea datelor, pentru autentificarea site-urilor web si pentru ne asigura ca nu vom avea probleme pe zona de SEO tehnic. Totodata, reprezinta un beneficiu major pentru experienta utilizatorului. Toate aceste aspecte vor deveni mai clare dupa parcurgerea urmatoarelor randuri. Asadar, iata despre ce este vorba!

Ce este protocolul HTTP si cum functioneaza?

Protocolul HTTP (Hypertext Transfer Protocol) este folosit pentru a transmite diferite cereri sau solicitari prin intermediul portului 80. Mai exact, HTTP utilizeaza modelul client-server si mesaje HTTP pentru a efectua cereri si a trimite informatii intre server si client. Totusi, in cadrul sau, datele nu sunt criptate corespunzator, aspect care nu garanteaza confidentialitatea informatiilor.

site nesecurizat

Ce este protocolul HTTPS si cum functioneaza?

Pentru a explica ce inseamna HTTPS, trebuie mentionat ca acesta reprezinta o combinatie intre doua protocoale: HTTP si SSL (Secure Sockets Layer). Adresa HTTPS este insotita de certificatul SSL si apare sub forma de https://.

Datorita algoritmului de care dispune, protocolul HTTPS asigura protejarea tuturor informatiile importante, precum datele personale ale utilizatorului, ale contului bancar si multe altele.

Avand in vedere competitia si oferta variata de pe piata, daca un utilizator nu se simte in siguranta in cadrul unei platforme, are oricand optiunea de iesi si intra intr-un nou magazin online cu doar cateva click-uri. Astfel, orice website care tine la clientii sai trebuie sa utilizeze certificatul SSL, despre care vei descoperi mai multe in continuare.

Ce este un Certificat SSL? Definitie pe intelesul tuturor

In ceea ce priveste un certificat SSL, ce este important de retinut este ca acesta reprezinta un instrument esential pentru securizarea datelor importante, precum detalii despre cardul bancar, despre utilizator (nume, adresa, CNP si altele), informatii medicale, credentiale de acces etc.  

Emis de o autoritate de certificare (CA), un astfel de fisier digital cripteaza informatiile transmise intre un server web si browserul utilizatorului printr-un canal cunoscut si sub denumirea de SSL Handshake. O adresa URL securizata prin SSL incepe cu https, nu cu http.

In plus, utilizatorii isi pot da seama daca un site detine certificatul SSL verificand simbolul de securitate afisat in stanga adresei web. In cazul unui site criptat corespunzator, apare iconita cu lacatul, ceea ce le spune utilizatorilor ca pot avea incredere in platforma pe care se afla. Mai multe detalii despre confidentialitatea site-ului apar cand se da click pe simbolul de securitate.

Certificat SSL

Tipurile de certificate SSL

Acum ca ai aflat ce este SSL, trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de astfel de fisiere digitale. Dupa ce afli mai multe despre fiecare tip de certificat SSL, ce inseamna si care ti se potriveste, poti solicita emiterea certificatului de la firma de hosting unde ai gazduit website-ul. Cele trei tipuri de certificate sunt EV (Extended Validation – validare extinsa); OV (Organization Validation – validare companie) si DV (Domain Validation – validare domeniu). Iata mai mai multe detalii despre fiecare!

Certificat SSL EV  – validare extinsa

Oferind cel mai inalt nivel de securitate, acest tip de validare confirma identitatea companiei, proprietarul domeniului, dar si locatia geografica. Certificatele cu validare extinsa sunt preferate de catre site-urile care se bucura de un trafic intens ori de catre cele cele care opereaza cu date sensibile.

Certificat SSL OV – validare companie

Pentru a intelege ce inseamna SSL OV, trebuie sa stii ca acest certificat este utilizat pentru verificarea organizatiei, mai exact pentru validarea identitatii companiei si a proprietarului domeniului. Drept urmare, un astfel de fisier digital este potrivit pentru platformele online cu trafic mediu si pentru companiile mici si mijlocii.

Certificat SSL DV – validare domeniu

Certificatul SSL de validare a domeniului verifica exclusiv ca proprietarul are dreptul sa utilizeze domeniul pentru care certificatul este emis. Fiind cel mai ieftin si usor de obtinut, certificatul este potrivit atat pentru site-uri web cu trafic scazut, cat si pentru proiecte personale.

De amintit si faptul ca nivelul de criptare este identic pentru fiecare tip de certificat. Diferenta dintre cele trei consta in procesul de verificare necesar pentru emiterea acestora.

Beneficiile aduse de un Certificat SSL

beneficii certificat SSL

Utilizarea protocolului HTTPS este esentiala pentru orice site web care doreste sa protejeze datele utilizatorilor si sa ofere o experienta sigura si de incredere pentru utilizatorii sai. In acelasi timp, un certificat SSL aduce alte beneficii, despre care poti afla mai multe in cele ce urmeaza.

Securitate site

Cand intelegi ce este certificatul SSL, intelegi si importanta sa pentru securitatea site-ului. Utilizarea sa garanteaza o criptare a datelor care nu va putea fi descifrata decat de serverul pentru care a fost oferita. Asadar, informatiile nu pot fi modificate sub nicio forma de hackeri, iar riscul de atacuri cibernetice, frauda si furt de identitate scade semnificativ.

Protectia datelor utilizatorilor

In era digitala, securitatea datelor a devenit o preocupare majora pentru utilizatorii de internet. Protocolul HTTPS ofera o solutie eficienta pentru a proteja informatiile personale si financiare in timpul tranzactionarii online. Utilizarea HTTPS cripteaza datele trimise intre browserul utilizatorului si serverul web, asigurand astfel confidentialitatea si securitatea acestora.

Cresterea increderii utilizatorilor

Certificatul SSL confirma identitatea proprietarului site-ului web si a companiei sale, astfel incat utilizatorii au garantia faptului ca platforma este autentica si ca informatiile lor personale sunt in siguranta. Cu alte cuvinte, un certificat SSL contribuie semnificativ la credibilitatea unui site.

Google foloseste protocolul https ca factor de ranking

Pentru ne asigura ca nu vom avea probleme din punct de vedere SEO, nu se pot neglija aspecte ce tin de HTTPS / SSL. Inca din anul 2014, utilizarea unui protocol HTTPS este esentiala. Google nu va afisa niciodata printre primele rezultate site-urile care nu sunt securizate corespunzator, asa ca folosirea unui certificat SSL este obligatorie daca vrei sa fii pozitionat printre primele rezultate din motoarele de cautare.

Cum se obtine un certificat SSL

In general, obtinerea unui certificat SSL este un proces relativ simplu si poate fi realizat in cateva zile. Desi exista certificate SSL disponibile gratuit, acestea nu ofera un grad ridicat de criptare. Astfel, este indicat sa achizitionezi un certificat, caz in care va trebui sa respecti urmatorii pasi:

  • Alegerea unei autoritati de certificare (CA) – cateva exemple sunt Comodo, Symantec, Let’s Encrypt etc. – care va emite fisierul digital dorit;
  • Selectarea tipului de certificat dorit ;
  • Completarea unei cereri de certificat SL – cateva detalii necesare in acest punct sunt numele domeniului, informatii despre companie, despre datele de contact, metoda de plata etc.
  • Autoritatea de certificare verifica informatiile pe care le-ai oferit si iti ofera certificatul.

In cele din urma, se realizeaza instalarea certificatului SSL obtinut conform regulilor descrise in continuare.

Reguli de urmat atunci cand se instaleaza un certificat SSL

  1. Utilizeaza certificate SSL encriptate pe 2048 biti;
  2. Nu bloca accesarea cu crawlere a url-urilor ce contin protocolul HTTPS;
  3. Foloseste doar adrese URL relative;
  4. Certificatul SSL trebuie sa functioneze pentru toate variantele de url-uri, atat cele cu www. cat si cele cu non www;
  5. Actualizeaza toate link-urile interne din site pentru a folosi adrese url relative care contin procolul HTTPS;
  6. Evita generarea de link chain-uri: Toate variantele de URL-uri trebuie sa faca 1 singur redirect 301 catre varianta finala de URL, cea cu protocolul HTTPS instalat;
  7. Pentru a ne asigura ca in procesul de instalare a certificatul SSL nu apare nicio eroare, recomandam sa fie modificat fisierul de htaccess de pe server si sa fie adaugate urmatoarele linii de cod:

RewriteEngine On

RewriteCond %{SERVER_PORT} 80

RewriteRule ^(.*)$ https://www.clickbrainiacs.ro/$1 [R=301,L,NE]

Header always set Content-Security-Policy „upgrade-insecure-requests;”

# BEGIN WordPress

# The directives (lines) between `BEGIN WordPress` and `END WordPress` are

# dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters.

# Any changes to the directives between these markers will be overwritten.

<IfModule mod_rewrite.c>

RewriteEngine On

RewriteBase /

RewriteRule ^index\.php$ – [L]

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d

RewriteRule . /index.php [L]

</IfModule>

8. Adauga varianta de url cu HTTPS in Google Search Console

9. Modifica link-ul final in proprietarea de Google Analytics din HTTP in HTTPS.

Greseli de evitat in instalarea unui certificat SSL

greseli HTTPS
  1. Folosirea de continut mixt (HTTP si HTTPS). De cele mai multe ori aceasta problema apare la imagini
  2. Actualizarea tag-ului canonical pentru a ne asigura ca adresele URL finale cu HTTPS fac self canonical catre ele insele.
  3. Utilizarea script-urilor in site care inca au instalat protocolul HTTP 
  4. Generarea de link chain-uri la implementarea certificatului SSL. Un exemplu de link chain poate fi:

LINK 1 HTTP://domeniu.ro Redirect 301 catre LINK 2 HTTP://www.domeniu.ro

si

LINK 2 HTTP://www.domeniu.ro Redirect 301 catre LINK 3 HTTPS://www.domeniu.ro

Concluzii

Utilizarea unui certificat SSL este pe cat de benefica din punct de vedere SEO, pe atat de necesara pentru experienta utilizatorilor. Fisierul digital care asigura criptarea datelor are un impact pozitiv asupra clasamentului in motoarele de cautare si le ofera utilizatorilor mai multa incredere in platforma online pe care au accesat-o, aspect care ii indeamna sa petreaca mai mult timp pe aceasta.

Resurse: