Lansarea unui produs este un moment important pentru orice business. Iar toti antreprenorii stiu ca acest proces, mai ales daca include sfera online, nu incepe inainte de data scoaterii pe piata a produsului si nici nu se incheie dupa aceasta. Drept urmare, articolul de fata le vine in ajutor celor care au nevoie de cateva idei practice pentru fiecare dintre etapele lansarii unui produs nou pe piata.
Care sunt etapele lansarii unui produs?
Dupa cum vei afla in continuare, cateva dintre etapele lansarii unui produs pe piata implica cercetarea concurentei si a pietei, intelegerea conceptului de product lifecycle si stabilirea unei strategii de marketing adaptate conceptului propus.
Research si definirea audientei
Printr-un research detaliat, se propune o targhetare cat mai specifica pentru profilul potentialului cumparator, utilizand informatii precum varsta sa, locatia, interesele si altele. Datele despre audienta sunt esentiale pentru lansarea produsului in contextul potrivit, folosind mijloacele adecvate, care sa aduca succesul scontat. La fel de importanta este si cercetarea pietei, a concurentei, aspect care contribuie la imbunatatirea produsului creat.
Ce inseamna un product lifecycle?
Dupa cum indica denumirea sa, un product lifecycle se refera la intregul ciclu de existenta al unui produs, pornind de la conceptia teoretica a acestuia, la partea de proiectare si manufacturare, la promovarea pe piata, pana la eventuala excludere a sa de pe piata. Gestionarea intregului proces tine de Product Lifecycle Management (PLM) si este o operatiune pe cat de complexa, pe atat de importanta.
Cum pui la punct strategia de marketing?
In cazul unui product launch, strategia de marketing incepe timpuriu, cand produsul nu a aparut inca pe piata. Cateva etape esentiale sunt:
- dezvoltarea produsului;
- testarea (interna/externa);
- stabilirea obiectivelor de marketing (numarul de vanzari, clienti/abonati noi s.a);
- utilizarea tehnicilor de marketing pentru generare de entuziasm (pre-lansare) etc.
Pentru a-ti face o idee mai clara despre o astfel de campanie, uite si cateva exemple de strategii de marketing in mediul online!
Care sunt canalele pe care se comunica lansarea unui produs nou?
In functie de obiective, de buget, de public tinta si de functionalitate, exista mai multe canale prin care se poate comunica lansarea unui nou produs pe piata. Poti alege una dintre ele, mai multe sau chiar pe toate!
- Retele de socializare;
- SEO;
- Email Marketing;
- Website;
- Marketing de continut;
- Google Ads etc.
Ce beneficii aduce lansarea unui nou produs pe piata?
Beneficiile asociate cu lansarea unui nou produs pot fi observate atat pe termen scurt, cat si lung. Vizibilitatea brandului creste exponential, compania aduna mai multe date despre comportamentul consumatorului si, nu in ultimul rand, apar imbunatatiri din punct de vedere al ratei de conversie.
Cresterea vizibilitatii brandului
Realizata corespunzator, o strategie de marketing pentru un nou produs duce la cresterea nivelului de brand awareness. Produsul lansat face parte din povestea companiei tale si ii promoveaza valorile, creand o comunitate in jurul sau. Drept urmare, o campanie de marketing de produs nu ar trebui sa neglijeze acest aspect.
Date despre comportamentul de achizitie
Comportamentul de achizitie sau comportamentul consumatorului este relevant pentru producatorii care vor sa le ofere clientilor ansamblul de produse de care acestia din urma au nevoie. Totusi, comportamentul de achizitie are un caracter dinamic, iar o lansare de produs releva mai multe despre actuala conduita a consumatorilor. Astfel de date pot fi extrase prin Google Analytics, chestionare si sondaje, social media listening si altele.
Conversii
Marketing-ul de produs realizat eficient duce la cresterea ratei de conversie si de vanzari. Pentru indeplinirea acestui obiectiv, este necesara o campanie de promovare complexa, care sa includa o strategie de promovare a unui produs pe social media, un magazin online bine optimizat din perspectiva SEO, precum si multe alte tehnici de marketing.
Care sunt cele mai eficiente metode de lansare a unui produs in online?
Utilizand metodele ce tin de zona de Event Marketing, menite sa sustina lansarea unui produs in online, poti spune ca reusesti sa „impusti mai multi iepuri dintr-o lovitura”: cresti nivelul de brand awareness, traficul pe site, castigi clienti noi (lead-uri), contribui la loialitatea celor vechi si multe altele!
Un eveniment de marketing include promovarea unui produs prin interactiuni constate cu audienta tinta. Pentru a indeplini cu succes aceasta sarcina, iata doar cateva idei din care te poti inspira in continuare.
Social Media Teaser
Folosind un social media teaser pentru anuntarea unui nou produs, te vei bucura de numeroase beneficii. De altfel, in momentul de fata, aceasta pare a fi una dintre cele mai populare metode de promovare in mediul online. O astfel de strategie starneste interesul si curiozitatea in timp ce ii face pe utilizatori sa simta ca sunt implicati in povestea companiei.
Influencer Marketing
Extrem de eficienta este si o strategie de influencer marketing, prin care o persoana cu un numar mare de followeri, creeaza continut care contribuie la strategia de product launch. Rezultatele obtinute cu ajutorul zonei de influencer marketing sunt incredibile din diferite motive. Mai presus de orice, trebuie retinut ca urmaritorii se simt mai apropiati de influencerul pe care il urmaresc, pe care il vad ca pe un prieten in recomandarile caruia au incredere.
Campanii de Giveaway
Daca incluzi o strategie de giveaway marketing, este important sa faca o conexiune intre produsul lansat si publicul tinta, insa nu trebuie neglijata nici imaginea despre brand care se doreste a fi promovata.
In general, un giveaway include un concurs desfasurat pe o perioada limitata, prin intermediul caruia cei care te urmaresc pot castiga produsul inainte de lansarea sa oficiala pe piata. De cele mai multe ori, persoanele care vor primi produsul vor posta continut pe social media si vor face un review acestuia, motiv pentru care calitatea este esentiala intr-o astfel de campanie.
Bannere si video-uri pe website-ul business-ului
Bannerele si videoclipurile incluse pe platforma online a companiei sunt extrem de utile pentru clientii fideli care se intorc pe website-ul business-ului si care ar putea fi interesati de noul produs. De asemenea, daca ai o pagina care atrage foarte mult trafic (cum ar fi un articol de blog), noii utilizatori vor afla de lansare prin intermediul acesor bannere sau video-uri.
Campanii de awareness via Google Ads
Astfel de campanii sunt extrem de eficiente pentru ca promoveaza produsele (prin intermediul Google Ads) pe YouTube, Display, Gmail si multe alte platforme, in functie de optiunile tale. Merita sa acorzi atentie unei astfel de optiuni avand in vedere ca Google este unul dintre site-urile care aduna cei mai multi vizitatori in online.
Trimiterea de newsletters
Email marketingul functioneaza prin trimiterea de newslettere catre persoanele care ar putea fi interesate de produsul lansat. Personalizeaza newsletterele si foloseste-le si pentru a primi feedback de la cei cu care colaborezi!
Cum optimizezi un landing page pentru lansarea unui produs?
Scopul unui landing page este de a promova un produs si de a motiva vizitatorii sa intreprinda o actiune printr-un CTA (Call-to-Action).
Ce avantaje ofera un landing page dedicat?
Landing page-ul poate creste rata de conversie si poate aduna date despre persoanele interesate de afacerea respectiva. In plus, astfel de pagini se construiesc rapid si nu sunt costisitoare.
Care sunt cele mai bune practici?
Un landing page ar trebui sa fie pe cat de simplu, pe cat de cuprinzator. Asadar, in cazul lansarii de produs, cel mai adesea se recurge la o pagina dedicata acestuia cunoscuta sub denumirea de countdown page, care contorizeaza timpul ramas pana la scoaterea pe piata a produsului anuntat. Daca alegi sa creezi un landing place in cadrul unui marketing event, iata cateva recomandari de care sa tii cont:
- Titlu/subtitlu clar si atractiv;
- Pagina de produs optimizata corect;
- Un CTA puternic;
- Un formular pentru datele vizitatorului;
- Butoane pentru CTA (abonare la newsletter, achizitionare produs) etc.
Ce sa eviti in cadrul unui landing page pentru lansarea de produs?
Una dintre principalele greseli se refera la alegerea unei formulari neclare, din cauza careia vizitatorul sa nu inteleaga exact ce are de facut. Totodata, se recomanda ca, in aceasta pagina, sa nu fie solicitate instantaneu prea multe informatii despre utilizator, aspect care poate parea intruziv si ar creste bounce rate-ul (rata de respingere).
Exemple de lansari reusite de produs
Cei de la Apple sunt exemplu excelent pentru oricine vrea sa vada cum se face o lansare de produs profesionala. De exemplu, cand a aparut pe piata Apple X, compania a folosit o strategie de marketing care inclus diferite componente, precum teaser, influencer marketing, social media buzz, lansare globala simultana si personalizare in functie de client.
Alt exemplu reusit vine din partea Tesla care, pentru a lansa Model 3, a apelat la o combinatie de tehnici de marketing traditional si digital, inclusiv pre-comenzi cu plata unui avans, test drive-uri in mai multe orase, prezentari interactive la nivel global si social media.
In sfera romaneasca, un exemplu reusit este reprezentat de momentul in care cei de la Flanco si-au lansat propriul e-shop. Folosind o campanie ampla de marketing online, compania a apelat la social media, email marketing, SEO, influencer marketing si multe altele.
Cum interpretam rezultatele unei campanii reusite?
Pentru a afla daca strategia de promovare de produs a avut rezultatele scontate, se folosesc anumite instrumente. De exemplu, KPI (Key Performance Indicators) sau indicatorii de performanta se determina, in acest caz, prin analiza ratei de conversie, a celei de lead-uri, a procentului de tranzactii s.a.
Concluzii
Lansarea unui produs in sfera online este un proces complex, iar fiecare etapa trebuie respectata, avand un rol deosebit de important. Ideile oferite aici sunt extrem de eficiente doar daca sunt puse corect in practica – din acest punct de vedere, iti stam oricand la dispozitie cu toate informatiile si ajutorul de care ai nevoie!
Resurse:
- blog.hubspot.com/marketing/product-launch-checklist
- drift.com/blog/what-is-product-marketing/
- indeed.com/career-advice/career-development/what-is-teaser-campaign
- https://www.shopify.com/blog/product-launch
- semrush.com/blog/what-is-a-landing-page/
- twi-global.com/technical-knowledge/faqs/what-is-a-product-life-cycle/ProductLifeCycleStrategyandManagement
- viral-loops.com/product-launch/examples