Mixul de Marketing

mixul-de-marketing

Aflat la intersectia dintre practica si teorie, mixul de marketing reprezinta o abordare moderna a strategiilor de promovare. Folosind ingrediente cheie, precum cei 4P sau cei 7P, mixul ramane una dintre cele mai sigure strategii de promovare in online si offline. Descopera tot ce trebuie sa stii despre acest subiect in continuare!

Ce este mixul de marketing

Concept fundamental in domeniul marketingului, mixul de marketing este esential pentru dezvoltarea unei strategii eficiente de promovare a unei afaceri. Mai exact, acesta se concentreaza asupra interactiunilor dintre un anumit produs sau serviciu si clientii din mediul online. Gandit si implementat corect, mixul de marketing ajuta orice afacere sa isi maximizeze impactul asupra pietei tinta si sa isi atinga obiectivele propuse.

Componentele mixului de marketing

Concept introdus in literatura de specialitate de Neil H. Borden si James Cullington in 1948, mixul de marketing este descris drept rezultatul muncii unui manager care amesteca (altfel spus, „mixeaza”) ingenios si cu talent cei 4P: produsul, pretul, promovarea si plasarea. Iar marketingul modern aduce inca trei variabile: persoanele, procesele si premisele fizice. Iata cum pot fi puse in practica toate aceste teorii!

Cei 4P ai mixului de marketing

Pret, produs, plasament si promovare – „cei 4P” reprezinta mai mult decat un element mnemonic, introdus de Jerome McCarthy in 1960, pentru a dezvolta teoria lui Borden. De altfel, chiar si astazi, multa lume considera ca mixul de marketing este reprezentat de cei 4P. Totusi, se poate  pune egal intre cei 4P si marketing? Expertii spun ca cele doua concepte nu se suprapun reciproc. Acestea fiind zise, componentele mixului de marketing se regasesc si in cei 4P, despre care urmeaza sa afli mai multe in cele ce urmeaza!

Pret – element al mixului de marketing

Mixul de marketing depinde, printre altele, de stabilirea pretului corect. Ca element al mixului de marketing, pretul este suma de bani perceputa pentru un produs sau serviciu. Acesta ramane o componenta vitala, deoarece influenteaza deciziile de cumparare ale clientilor si rentabilitatea afacerii. Stabilirea unui pret corect necesita analiza mai multor aspecte, precum costurile de productie, concurenta, cererea pietei si strategiile de pret. De retinut ca un pret adecvat poate spori vanzarile, loialitatea clientilor si profitabilitatea.

Produs – element al mixului de marketing

La fel de importanta este si analiza mixului de marketing din perspectiva produsului sau serviciului oferit de o anumita companie, cu scopul de a satisface nevoile consumatorilor. Mai exact, aceasta componenta se refera la caracteristicile, calitatea, designul si beneficiile produsului sau serviciului. Dezvoltarea si gestionarea eficienta a produselor sunt cruciale pentru a satisface clientii, a castiga avantaj competitiv si a atinge obiectivele de piata ale unei afaceri.

Plasament – element al mixului de marketing

Componenta „plasament” din mixul de marketing se refera la modul in care un produs sau serviciu ajunge la clienti si este pus la dispozitie pe piata. Acesta implica decizii legate de canalele de distributie, logistica si amplasarea produselor in magazine sau online. Obiectivul este de a asigura accesibilitatea si disponibilitatea produsului pentru clienti, maximizand in acelasi timp eficienta distributiei si profitabilitatea.

Promovare – element al mixului de marketing

Ultima variabila din schema implica activitatile de marketing si publicitate utilizate pentru a atrage atentia publicului tinta, cum ar fi reclamele, promovarea in online, relatiile publice, reducerile s.a.

Nu uita ca, de cele mai multe ori, brandurile de succes apeleaza la o agentie de marketing online pentru a crea un mix coerent si eficient, alegere care ofera rezultatele scontate. Daca vrei sa afli care este formula potrivita pentru compania ta, nu ezita sa ne contactezi ! 

Cei 7P ai mixului de marketing

In incercarea de a oferi o definitie exacta si cuprinzatoare pentru mixul de marketing, cei 4P au primit inca trei element vitale: persoane, procese si premise fizice (physical evidence). Astfel, in 1982, ia nastere conceptul de 7P. Iata cum sunt caracterizate noile variabile care completeaza framework-ul celor 7P!

Persoane – element al mixului de marketing

Componenta umana este vitala pentru succesul oricarei afaceri, indiferent ca este vorba de vanzatori, de persoanele care interactioneaza cu clientii sau de consumatori. Drept urmare, nu mira pe nimeni ca un astfel de element este esential intr-o strategie de 7P marketing.

Procese – element al mixului de marketing

Fluxurile de lucru si procedurile interne ale unei companii sunt exprimate prin componenta „procese”, care contribuie la livrarea eficienta si consistenta a produselor sau serviciilor catre clienti. Printre altele, ele influenteaza experienta clientilor si eficienta operationala a afacerii.

Premise fizice (Physical Evidence) – element al mixului de marketing

O strategie de marketing reusita nu neglijeaza „premisele fizice”. Altfel spus, aceasta componenta este orientata spre o dovada concreta, fizica a faptului ca obiectivul a fost indeplinit, iar serviciul sau produsul respectiv a ajuns la destinatia finala. Aici sunt incluse elementele tangibile din mediul fizic sau virtual care sustin experienta clientilor si contribuie la construirea increderii.

O noua abordare – Growth Hacking Marketing

In spatele unei idei de afaceri indeplinite cu succes se poate afla o strategie de Growth Hacking Marketing. Gandeste-te doar la business-uri precum Netflix, LinkedIn, Facebook, Gmail, Instagram – iar lista de branduri care au aplicat aceasta strategie continua.

Ce trebuie sa stii? Fiind o abordare agila si orientata catre rezultate, tacticile de Growth Hacking se concentreaza pe cresterea rapida a afacerii, folosind instrumente inovatoare si experimentarea continua.

In plus, aceasta nu depinde de bugete mari de marketing bazandu-se pe analiza datelor si pe adaptare rapida, aspecte care contribuie la identificare celor mai eficiente strategii de crestere, precum viralele, referintele si optimizarea conversiilor. E un subiect amplu care va fi abordat intr-un articol viitor.

Importanta mixului de marketing pentru afacerea ta

Esential pentru succesul unei afaceri, mixul de marketing ofera structura necesara pentru dezvoltarea si implementarea unor obiective de marketing si permite companiei sa-si promoveze produsele sau serviciile eficient pe piata. Alte avantaje sunt:

 • cresterea nivelului de brand awareness;
 • diferentierea de competitie;
 • satisfacerea clientilor;
 • consolidarea brandului etc.

Fiecare componenta a mixului contribuie la atingerea obiectivelor comerciale si la satisfactia clientilor. Stabilirea unei strategii realiste, care sa ramana adaptabila in functie de schimbarile pietei, este cheia succesului pe termen lung.

Impactul mixului de marketing asupra obiectivelor si performantei generale a unei afaceri se masoara prin indicatori de performanta sau KPI. Aceste instrumente critice permit marketerilor sa ia decizii informate si sa optimizeze strategiile pentru a atinge sau depasi obiectivele comerciale.

Mixul De Marketing in Era Digitala

In contextul dinamic al digitalizarii, mixul de marketing al unei firme nu a ramas neschimbat. Aparitia Internetului a modificat modul in care companiile interactioneaza cu clientii si in care isi promoveaza serviciile sau produsele. Iata cum se manifesta aceste schimbari!

Pretul in mediul digital

 • Competitia online a crescut, afectand atat strategiile de pret, cat si transparenta preturilor;
 • Pentru atragerea clientilor, se folosesc abonamente, reduceri online, coduri de promotie si multe alte oferte.

Produsul in mediul digital

 • Diversitatea produselor digitale, cum ar fi software-ul si serviciile online, se afla in continua crestere;
 • Din moment ce resursele tehnologice evolueaza rapid, se pune accent pe inovatie si adaptabilitate.

Plasamentul (distributia) in mediul digital

 • Comertul electronic si distributia digitala sunt esentiale pentru mixul de marketing, fiind obiective urmarite de catre orice antreprenor si manager;
 • Importanta logisticii si a optimizarii platformelor online pentru a ajunge la clienti reprezinta un alt punct forte al promovarii in mediul digital.

Promovarea in mediul digital

 • Publicitatea online, social media si marketingul de continut sunt, in mod evident, esentiale;
 • Segmentarea precisa si personalizarea sunt efectuate pentru a atinge audiente targetate;
 • Importanta recenziilor online si a gestionarii reputatiei sunt aspecte care nu trebuie neglijate.

Persoanele in mediul digital

 • Echipa de marketing digital si specialistii in tehnologie joaca un rol crucial in dezvoltarea si implementarea strategiilor;
 • La fel de importanti sunt si utilizatorii din mediul online, prezenti pe platformele web, in retele de socializare s.a.

Procesele in mediul digital

 • Automatizarea proceselor de marketing si a experientei clientilor este fundamentala;
 • Implementarea unor obiective smart pentru monitorizarea promovarii in online;
 • Monitorizarea datelor si analiza pentru adaptarea continua a strategiilor.

Premise fizice in mediul digital

 • Interfata website-ului sau a aplicatiei mobile reprezinta un aspect important;
 • Securitatea online si experienta de utilizare contribuie la castigarea increderii clientilor.

Elementele mixului de marketing s-au modificat odata cu evolutia tehnologiei si a digitalizarii. Daca vrei sa afli cum sa transformi cele mai bune idei de afaceri in realitate si cum sa le adaptezi in contextul online, nu ezita sa ne contactezi! Detinem toate instrumentele teoretice si practice de care ai nevoie pentru a indeplini toate obiectivele propuse.

Exemplu mix de marketing de succes

Motivul pentru care teoria mixului de marketing a supravietuit anilor si este folosita si astazi este, desigur, eficienta sa. Cat de bine functioneaza mai exact? Raspunsul la aceasta intrebare este oferit de companii precum Apple, Coca-Cola, Amazon, Nike, Tesla si multe altele. Toate au folosit componente ale mixului de marketing pentru a se promova, iar rezultatele vorbesc de la sine.

Asadar, cand vine vorba de mixul de marketing, exemple sunt multe. Iata o situatie concreta, reprezentata de strategia Apple, care ilustreaza modul in care mixul de marketing poate fi adaptat in functie de industrie, obiective si public tinta.

In cazul Apple, mixul include urmatoarele abordari:

 1. Pret: Se utilizeaza o strategie de pret premium, stabilind preturi mai ridicate pentru produsele sale, ceea ce creeaza o imagine de calitate superioara si exclusivitate.
 2. Produs: Apple se concentreaza pe dezvoltarea produselor inovatoare si a serviciilor de inalta calitate, iar designul lor este un element distinctiv, care pune accent pe estetica si functionalitate.
 3. Plasare: Produsele Apple sunt disponibile in magazinele de brand Apple Retail, dar si in alte retele de distributie; astfel, acestea sunt usor accesibile clientilor din intreaga lume.
 4. Promovare: Apple investeste semnificativ in publicitate, realizand campanii de marketing inovatoare si memorabile. Evenimentele de lansare sunt mediatizate pe scara larga si creeaza anticipare in randul consumatorilor. In acelasi timp, se pune accent pe mesajele de calitate, securitate si confidentialitate pentru a castiga increderea clientilor.
 5. Persoane (din cei 7P): Echipa Apple este dedicata inovatiei si calitatii produselor, iar personalul din magazinele de retail ofera servicii excelente pentru clienti.
 6. Procese (din cei 7P): Se pune accent pe procesele interne pentru dezvoltarea si fabricarea produselor. Totodata, se fac actualizari regulate ale sistemului de operare si serviciilor, aspect care asigura experienta pozitiva a utilizatorilor.
 7. Premise fizice (din cei 7P): Magazinele de brand Apple sunt exemple de design interior si atmosfera de lux. Acest lucru rezoneaza cu ambalajul produselor, care este elegant si atent conceput.

Apple a folosit mixul de marketing pentru a construi o marca puternica, recunoscuta pentru inovatie, calitate si stil. Aceasta abordare a contribuit semnificativ la loialitatea clientilor si la succesul continuu al companiei. Prin intermediul unor servicii de consultanta in marketing de calitate, orice afacere poate beneficia de un mix de marketing adaptat nevoilor si situatiei sale specifice.

Concluzii

Mixul de marketing continua sa fie coloana vertebrala a oricarei strategiei de marketing online. In era digitala aflata intr-o continua schimbare, acesta ramane un instrument esential pentru atingerea succesului. Cu experienta noastra in marketing online, suntem gata oricand sa te ajutam sa gasesti formula potrivita pentru indeplinirea obiectivelor propuse!

Surse:

 • “The 4 Ps of Marketing: What They Are and How to Use Them”. Coursera,coursera.org/articles/4-ps-of-marketing. Accesat la 10 septembrie 2023.
 • “The Concept of the Marketing Mix”. Guillaum Nicaise, guillaumenicaise.com/wp-content/uploads/2013/10/Borden-1984_the-concept-of-marketing-mix.pdf. Accesat la 11 septembrie 2023.
 • “Apple Marketing Mix (Apple 7Ps of Marketing)”. Business Research Methodology, research-methodology.net/apple-7ps-of-marketing. Accesat la 11 septembrie 2023.
 • “7 Ps of Marketing and How They Apply to Your Marketing Mix”. Entrepreneur, entrepreneur.com/growing-a-business/marketing-business-the-7-ps-of-marketing/70824. Accesat la 12  septembrie 2023.