Obiective de Marketing

obiective-de-marketing

In lumea afacerilor, schimbarile raman constante, iar obiectivele de marketing reprezinta calea strategica spre succes. Vestea buna este ca, alaturi de noi, afli cum obiectivele setate corect au potentialul de a transforma orice idee in realitate si orice viziune in actiune. Asadar, ce sunt obiectivele de marketing, cum le stabilim si cat de mult conteaza? Iata tot ce trebuie sa stii!

Ce sunt obiectivele de marketing

Pe scurt, obiectivele de marketing sunt scopurile clare si masurabile pe care o companie sau organizatie si le propune. Gandite in functie de o strategie de marketing stabilita anterior, acestea pot include:

 • cresterea vanzarilor;
 • consolidarea brandului;
 • marirea cotei de piata;
 • atragerea de noi clienti si/sau fidelizarea celor existenti etc.

Obiectivele ajuta la ghidarea eforturilor si la evaluarea performantei si asigura faptul ca ca toate activitatile sunt aliniate cu directia strategica a companiei.

De ce sunt importante obiectivele de marketing

Motivul principal pentru care obiectivele de marketing sunt esentiale este ca ghideaza eforturile unei companii in directia corecta. Ele stabilesc directia si clarifica ce trebuie realizat, aspect care contribuie la concentrarea resurselor pe actiuni relevante.

Atunci cand sunt definite corect, acestea masoara succesul, ofera coerenta echipelor si incurajeaza inovatia. Datorita lor, este asigurata alinierea strategica, iar impactul campaniilor si eficienta cheltuielilor sunt marite considerabile.

In plus, obiectivele imping o afacere spre crestere, dezvoltare si atingerea pozitiei competitive intr-un mediu dinamic. Luand in considerare importanta acestora, devine evident faptul ca acestea ar trebui sa fie setate corespunzator si evaluate eficient pana la indeplinirea lor. De toate aceste aspecte se poate ocupa cu succes o echipa cu experienta in domeniu!

Care sunt avantajele obiectivelor de marketing

Atunci cand sunt bine definite, obiectivele de marketing furnizeaza o directie clara si masurabila pentru eforturile de promovare. Acestea aduc numeroase avantaje, precum faptul ca:

 • aliniaza echipa in jurul unor scopuri comune;
 • optimizeaza utilizarea resurselor;
 • faciliteaza evaluarea performantei;
 • incurajeaza inovatia;
 • asigura consistenta mesajelor;
 • conduc la luarea deciziilor informate;
 • sprijina dezvoltarea afacerii;
 • consolideaza pozitia pe piata etc.

Astfel, devine evident ca stabilirea obiectivelor de marketing contribuie la obtinerea succesului pe termen lung.

Tipuri de obiective de marketing

Principalele tipuri de obiective pot fi impartite in doua categorii: economice si cele psihologice.

 1. Obiective economice ale marketingului. Avand drept scop maximizarea profitului, acestea se concentreaza pe cota de piata, nivelul investitiilor, volumul vanzarilor, reducerea riscurilor si altele.
 2. Obiective psihologice ale marketingului. Axate pe satisfacerea dorintelor consumatorului, acestea iau in considerare diferite aspecte, precum imaginea firmei sau nivelul de brand awareness.

Alte metode de clasificare ale obiectivelor tin cont de desfasurarea acestora (pe termen scurt sau lung) sau le analizeaza prin intermediul schemei SMART, despre care vei afla mai multe in continuarea articolului.

Pornind de la categoriile principale, se pot dezvolta mai multe obiective specifice de marketing, precum de cele generare a lead-urilor sau de interes, de retentie a clientilor s.a. De retinut ca acestea pot varia in functie de natura afacerii, stadiul de dezvoltare si strategia de marketing adoptata.

Cum setam corect obiectivele de marketing

Setarea corecta a obiectivelor de marketing necesita o abordare bine structurata. Se incepe prin a clarifica viziunea si misiunea companiei si se continua cu identificarea obiectivelor specifice si masurabile, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Obiectivele pe termen scurt vizeaza realizari imediate, in timp ce cele pe termen lung ghideaza directia strategica.

Desigur ca stabilirea obiectivelor de marketing este facilitata prin intermediul serviciilor de consultanta de marketing, aspect pe care orice antreprenor ar trebui sa il aiba in vedere. Datorita acestor servicii, obiectivele alese vor fi aliniate cu valorile companiei si adaptate la schimbarile pietei.

Alt avantaj de care au parte cei care lucreaza cu specialisti in domeniu este reprezentat de faptul ca obiectivele sunt constant verificate, revizuite si ajustate in functie de evolutia afacerii pentru a asigura continuitatea succesului.

Care pot fi obiectivele pe termen scurt?

Obiectivele pe termen scurt sunt realizabile intr-un interval relativ scurt de timp, cum ar fi cateva luni sau un trimestru. Cateva exemple din aceasta categorie sunt:

 • cresterea nivelului de brand awareness;
 • generarea de lead-uri;
 • augmentarea implicarii din online;
 • maximizarea traficului organic din site;
 • cresterea vanzarilor;
 • promovarea evenimentelor;
 • lansarea campaniilor publicitare sau promotionale;
 • castigarea de clienti noi;
 • dezvoltarea interactiunii cu clientii;
 • optimizarea continutului.

Obiectivele setate pe termen scurt ar trebui sa fie masurabile, realiste si sa se alinieze cu strategia generala de marketing a companiei.

Care pot fi obiectivele pe termen lung?

Pe de alta parte, obiectivele pe termen lung sunt orientate spre realizari majore si directii strategice pe termen extins, de obicei pe parcursul a catorva ani sau mai mult. Acestea pot include:

 • cresterea cotei de piata;
 • augmentarea veniturilor;
 • dezvoltarea de noi piete;
 • mentinerea si cresterea bazei de clienti fideli;
 • consolidarea pozitiei de lider in industrie;
 • lansarea unor noi produse sau servicii;
 • imbunatatirea notorietatii marcii;
 • dezvoltarea relatiilor cu clientii;
 • inovare continua;
 • sustenabilitate si responsabilitate sociala.

Aceste obiective trebuie sa fie in concordanta cu viziunea si strategia generala a companiei si sa ghideze directionarea eforturilor de marketing pe termen extins.

Stabilirea Obiectivelor SMART de marketing

Pentru stabilirea unei strategii pe termen lung si scurt se recomanda proiectarea unor obiective SMART. Iata cum se aplica criteriile SMART in acest context!

 • Specifice – se precizeaza clar ce trebuie realizat pentru indeplinirea obiectivelor;
 • Masurabile –  obiectivele pot fi cuantificate si monitorizate;
 • Atingibile –  se creeaza obiective realiste, in concordanta cu resursele disponibile;
 • Relevante – fiecare obiectiv se coreleaza cu strategia generala;
 • Timp – se urmaresc obiective cu termene limita precise.

In plus, analiza contextului, a publicului tinta si a concurentei sunt etape esentiale pentru a stabili obiective de marketing SMART care sa ghideze eforturile in directia potrivita.

Care sunt indicatorii cheie de performanta (KPI) ai unui obiectiv de marketing?

Colectia cuantificabila de informatii, cu ajutorul careia este observat progresul urmarit, este formata din indicatori de performanta (Key Performance Indicators sau KPI). In cazul obiectivelor de marketing, exemple de indicatori relevanti sunt generarea de lead-uri, cota de piata, performanta site-ului si cresterea vanzarilor. Iata mai multe detalii despre acestia!

Generarea de lead-uri

Generarea de lead-uri este esentiala in masurarea eficacitatii eforturilor de marketing, evidentiind interesul potentialilor clienti. Numarul si calitatea lead-urilor reflecta impactul strategiilor de atragere si convingere. Prin transformarea lead-urilor in clienti, se obtin rezultate masurabile in cresterea veniturilor si atingerea obiectivelor de vanzari, validand astfel succesul campaniilor si strategiilor de marketing.

Cota de piata

Cota de piata evidentiaza ponderea unei companii in industrie, iar cresterea sa indica succesul in atragerea clientilor fata de competitori. Masurand impactul strategiilor de promovare si satisfactia clientilor, cota de piata reflecta eficacitatea eforturilor de marketing in castigarea si mentinerea clientilor, contribuind la succesul general al afacerii.

Performanta site-ului

Performanta site-ului, reprezentata de viteza de incarcare, rata de respingere si timpul petrecut pe site, reflecta experienta utilizatorilor. O performanta optima atrage si mentine vizitatorii, creste conversiile si imbunatateste pozitionarea in motoarele de cautare. Astfel, site-ul devine un instrument esential pentru atingerea obiectivelor de marketing si generarea de afaceri.

Performanta pe platformele sociale

Definita de implicarea, distribuirea continutului si cresterea audientei in online, performanta pe retelele sociale reflecta succesul in construirea relatiilor cu clientii. Numarul de like-uri, comentarii si share-uri masoara impactul mesajelor si implicarea publicului. O performanta puternica pe platformele sociale sporeste vizibilitatea, conduce la conversii si contribuie la atingerea obiectivelor de marketing.

Cresterea vanzarilor

In marketing, cresterea vanzarilor reprezinta indicatorul final al succesului, confirmand impactul strategiilor asupra profitului. Indeplinirea obiectivului reprezentat de cresterea vanzarilor reflecta eficacitatea in atragerea si convingerea clientilor sa cumpere produsele sau serviciile oferite.

Indicatorul valideaza calitatea campaniilor, segmentarea adecvata si satisfactia clientilor, dovedind contributia directa a eforturilor de marketing la succesul comercial al companiei.

Obiectivele marketingului in Online

Obiectivele activitatii de marketing din mediul online sunt scopurile strategice stabilite de companii pentru a ghida eforturile lor de promovare si comunicare pe internet. Acestea pot include cresterea vizibilitatii brandului, generarea de trafic pe site, cresterea numarului de lead-uri sau conversii, consolidarea relatiilor cu clientii si cresterea loialitatii lor.

Stabilirea unor obiective strategice de marketing in online este extrem de importanta deoarece reflecta adaptarea la mediul digital, unde majoritatea consumatorilor isi petrec timpul. Atingerea obiectivelor de promovare a unei afaceri in mediul online poate duce la cresterea notorietatii brandului, extinderea bazei de clienti, imbunatatirea experientei utilizatorilor pe site si cresterea veniturilor.

Din moment ce marketingul online ofera date masurabile si informatii relevante despre comportamentul clientilor, acesta permite ajustari rapide si eficiente ale strategiilor. Intr-o era digitala dominata de concurenta acerba, stabilirea unei strategii eficiente de promovare in mediul online reprezinta cheia pentru succesul afacerii si pentru construirea unei prezente puternice in peisajul online.

Exemple de obiective de marketing

Dupa ce am parcurs partea teoretica, a venit momentul sa afli cum poti pune in practica toate cunostintele acumulate pana in acest punct. Descopera, in continuare, cateva exemple concrete de obiective de marketing, de care trebuie sa tii cont!

Cresterea prezentei digitale

Argumentul principal pentru care afacerile se axeaza pe cresterea prezentei digitale este ca majoritatea consumatoriilor interactioneaza preponderent online. Indeplinirea acestui obiectiv consolideaza vizibilitatea brandului, ajuta la construirea relatiilor cu publicul tinta si faciliteaza comunicarea constanta.

Pe de o parte, aceasta strategie atrage potentiali clienti si, pe de alta, imbunatateste relatia cu cei deja existenti prin continut relevant si captivant. Gandit si indeplinit corect, un astfel de obiectiv genereaza incredere, ofera informatii accesibile si sporeste sansele de conversie, consolidand astfel pozitia in piata si contribuind la succesul pe termen lung al afacerii.

Stimularea vanzarilor online

Stimularea vanzarilor in online implica utilizarea strategica a tacticilor de promovare, precum sunt campaniile google ads si alte forme de publicitate online, oferte speciale si personalizarea experientei de cumparare pentru a incuraja vizitatorii sa devina clienti platitori.

In timp ce atrage consumatorii si optimizeaza traseele catre achizitie, stimularea vanzarilor in mediul online maximizeaza veniturile si contribuie la atingerea scopurilor comerciale ale companiei.

Cresterea traficului pe site-ul web

Cand se doreste cresterea nivelului de brand awareness, al potentialului de conversii sau atragerea de noi clienti, este nevoie de mai mult trafic pe site. Exista cateva solutii pentru indeplinirea acestui scop, precum implementarea unor obiective SEO pentru a obtine o pozitionare mai buna in rezultatele cautarii.

Traficul organic creste si prin continut de calitate, prezenta constanta pe social media, email marketing si colaborari cu influenceri. Monitorizarea analiticelor web ajuta la masurarea si ajustarea eforturilor pentru a atinge obiectivul propus.

Optimizarea performantei SEO

Dupa cum stii, optimizarea unui site din punct de vedere SEO este cruciala, iar noi suntem specializati in domeniu. Din acest punct de vedere, iti recomandam setarea unor obiective realiste si relevante, precum imbunatatirea pozitionarii in rezultatele cautarii, cresterea traficului organic, reducerea ratei de respingere, cresterea timpului petrecut pe site.

Relevanta este si optimizarea experientei utilizatorilor, care contribuie la cresterea vizibilitatii, autoritatii si atragerii de public relevant. Toate acestea pot fi atinse prin intermediul unor servicii seo de calitate, care ofera rezultate durabile in indeplinirea obiectivelor de optimizare a motorului de cautare.

Consolidarea marcii pe piata

Un aspect de care este interesat orice antreprenor este consolidarea marcii pe piata, care se realizeaza prin strategii consistente de comunicare si marketing. Scopul lor este de a reflecta valorile si identitatea brandului.

Strategii populare sunt dezvoltarea unui mesaj distinctiv si coerent, crearea continutului relevant si captivant, implicarea activa pe platformele sociale s.a. Construirea unor relatii autentice, dezvoltarea loialitatii clientilor si reactia prompta la feedback contribuie la consolidarea marcii ca un lider de incredere in domeniu.

Extinderea pietei

Extinderea pietei consta in cresterea cotei de piata prin intrarea in noi segmente de clienti sau regiuni geografice. Acest proces implica cercetarea si intelegerea noilor piete potentiale, adaptarea produselor/serviciilor pentru a satisface nevoile locale, dezvoltarea strategiilor de marketing specifice si extinderea retelei de distributie.

Totodata, extinderea poate implica si dezvoltarea de parteneriate sau achizitii strategice pentru a castiga acces rapid la noi segmente sau tehnologii, ceea ce consolideaza pozitia companiei intr-un mediu competitiv. Obiectivul final este de a atrage si converti noi clienti, aspecte care aduc venituri suplimentare pentru afacere.

Cresterea indicelui de satisfactie a clientilor

Eforturile de a imbunatati experienta si relatia cu clientii vor duce la cresterea indicelui de satisfactie al clientilor. Exemple de eforturi in aceasta directie sunt colectarea si analiza constanta a feedback-ului clientilor pentru identificarea punctelor forte si a aspectelor care necesita imbunatatire.

Prin adaptarea produselor, serviciilor si proceselor interne conform preferintelor si cerintelor clientilor, se incurajeaza loialitatea, creste retentia si se construieste o reputatie pozitiva, contribuind la succesul durabil al afacerii.

Indeplinirea tuturor obiectivelor discutate pana aici, si nu numai, este facilitata prin colaborarea cu o agentie marketing online. Avand o experienta vasta in strategii personalizate, resurse tehnice avansate si cunostinte actualizate pentru optimizarea SEO, agentia potrivita te va ajuta cu prezenta pe retele sociale, nivelul de trafic din site, consolidarea brandului, satisfactia clientilor s.a.

Concluzii

Daca obiectivele de marketing pot fi vazute drept pasii care trebuie urmati pe drumul spre succes, atunci scopul lor este de a directiona eforturile pentru atingerea rezultatelor dorite. De altfel, ele ghideaza strategiile, dar ofera si idei de afaceri inovatoare si pragmatice, asigurand adaptarea la cerintele in continua schimbare ale pietei. Contacteaza-ne si, impreuna, putem stabili obiective de marketing online, pe care sa le implementam corespunzator. Astfel, potentialul afacerii tale se va transforma in performanta reala!

Surse:

 • “Digital Marketing – What Are The Top Goals And Challenges?” Marketing Insider Group, marketinginsidergroup.com/content-marketing/digital-marketing-top-goals-challenges/. Accesat la 23 august 2023.
 • “What are Marketing Objectives? Examples & How to Set Them”. Podium, podium.com/article/marketing-objectives/. Accesat la 24 august 2023.
 • “10 Marketing Plan Objectives To Consider and the KPIs To Measure Them”. Indeed, indeed.com/career-advice/career-development/marketing-planning-objectives. Accesat la 24 august 2023.