Top 10 Recomandari pentru a Obtine Recenzii pe Google pentru Afacerea Ta

recenzii google

Recenziile Google amplifica vizibilitatea afacerii tale si imbunatatesc increderea potentialilor clienti. Indiferent daca ai un mic business local sau lucrezi la o companie mare, articolul de astazi te va ajuta sa inveti ce impact are acest tip de feedback, cum poti obtine pareri autentice si cum le poti folosi pentru a intari prezenta online a afacerii.

Ce sunt Recenziile Google

Recenziile Google sunt un mecanism esential de feedback, disponibil pe platforma Google si creat de utilizatori. Aceste evaluari furnizeaza informatii valoroase despre experientele indivizilor cu diverse companii, servicii sau produse. Utilizatorii au posibilitatea de a acorda o nota afacerii (pe o scara de la 1 la 5 stele) si de a oferi recenzii scrise, detaliind in profunzime intalnirile si interactiunile avute.

Prin intermediul acestor recenzii, oricine cauta informatii despre o anumita afacere poate citi opinii si experiente. Aceste comentarii ofera o perspectiva autentica asupra calitatii serviciilor sau produselor oferite de acel business. Drept urmare, contribuie direct  in procesul decizional al potentialilor clienti, influentandu-i in alegerea furnizorilor de servicii sau produse. De aceea, recenziile Google si platforma Google My Business devin instrumente esentiale pentru promovarea afacerii

Importanta recenziilor pozitive din Google

Recenziile pozitive au o importanta semnificativa pentru companii. Ele servesc ca instrument de gestionare a reputatiei digitale, sunt considerate voturi de incredere si construiesc credibilitate in randul clientilor potentiali. Un numar crescut de recenzii pozitive poate imbunatati imaginea unei afaceri, insufland incredere si atragand mai multi clienti. 

In plus, este important sa cunosti influenta pe care recenziile pozitive o au asupra clasamentului in cautari locale. Cu cat o afacere aduna mai multe evaluari pozitive, cu atat creste vizibilitatea sa in rezultatele cautarii locale. Cativa indicatori de performanta pe care ii poti urmari in ceea ce priveste Google My Business (GMB) includ:

 • numarul total de recenzii
 • media rating-ului
 • ritmul de crestere al recenziilor
 • comparatia cu concurenta.

Impactul recenziilor Google asupra SEO si vizibilitatii online

In acest moment, recenziile Google sunt considerate un element-cheie in lumea digitala, avand un impact semnificativ asupra procesului de optimizare SEO. Algoritmii complecsi ai motoarelor de cautare (cum ar fi cel al Google) analizeaza cu atentie calitatea si cantitatea recenziilor pentru a determina pozitionarea unei companii in rezultatele cautarilor locale.

Mai exact, recenziile pozitive contribuie la vizibilitatea unei companii in cautarile locale, facand-o sa apara in „pachetul local” sau in rezultatele de pe harta, Google Maps. Cu cat clasamentul este mai bun, cu atat business-ul are o vizibilitate mai buna. Motivul din spate e simplu: Google percepe recenziile pozitive ca un indicator al increderii si renumelui unei afaceri, recompensand astfel companiile cu o vizibilitate ridicata. Astfel, recenziile nu sunt simple pareri ale experientelor clientilor, ci trebuie vazute ca un instrument strategic in construirea si consolidarea reputatiei online a unei companii.

Cum sa obtii si sa valorifici recenziile pe Google 

Recenziile pot fi obtinute si valorificate atat pe cont propriu, cat si cu ajutorul unui specialist in marketing. O agentie de marketing online poate ajuta business-ul sa gestioneze profilul de GMB, sa monitorizeze si raspunda la recenzii, sa faca analize competitive si sa integreze recenziile in campanii de marketing. Iata care sunt sfaturile noastre testate de a obtine recenzii Google.

1. Ofera produse/servicii exceptionale

Fireste, primul pas este sa oferi produse sau servicii exceptionale. Atunci cand o afacere livreaza calitate, clientii multumiti sunt mai dispusi sa impartaseasca experientele lor pozitive prin recenzii. Aceasta interactiune favorabila contribuie semnificativ la construirea unei reputatii online favorabile, generand un mediu perfect pentru atragerea si retinerea clientilor.

Recenziile pozitive doar reflecta un nivel inalt de satisfactie al clientilor si functioneaza ca o recomandare puternica pentru ceilalti. Cand consumatorii se confrunta cu numeroase optiuni, recenziile care evidentiaza experiente pozitive devin un factor determinat in luarea deciziilor de cumparare. Astfel, oferirea de produse sau servicii de calitate ridicata stimuleaza recenziile pozitive si o reputatie solida in mediul online.

2. Incurajeaza feedback-ul clientilor

Iti recomandam sa trimiti mesaje sau email-uri de solicitare a recenziilor, cat timp clientii si-au dat acordul GDPR. Aceasta sugestie adauga un element personal, fiind o interactiune mai directa si individualizata. O alta strategie este integrarea unui cod QR in cadrul magazinului pentru a incuraja clientii sa lase feedback. Ambele reprezinta strategii eficiente de SEO local care simplifica si directioneaza procesul, crescand probabilitatea ca oamenii sa-si impartaseasca experienta. Prin intermediul mesajelor, email-urilor si codului QR, se creeaza o conexiune imediata, incurajand clientii sa ofere recenzii. 

3. Faciliteaza procesul de recenzie

Simplificarea procesului de recenzie iti permite sa obtii mai usor feedback autentic si valoros din partea clientilor. Furnizeaza link-uri directe catre GMB si ofera instructiuni clare pentru a-ti ghida clientii. Primul pas este sa distribui link-ul catre pagina de recenzii prin intermediul mesajelor personalizate, a email-urilor sau sa il incluzi in materialele de marketing. Instructiunile clare sunt la fel de importante si poti mentiona de asemenea:

 • ce tip de informatii doresti: vrei focus pe produse, atitudinea angajatilor sau poate pe preturile competitive?
 • cat de apreciate sunt recenziile detaliate
 • rugamintea ca utilizatorul sa ataseze si o fotografie

4. Raspunde la recenziile existente

Odata ce primesti recenzii, este important sa interactionezi activ cu clientii prin raspunsuri, indiferent daca review-ul este pozitiv sau negativ. Cand primesti recenzii pozitive, exprima-ti recunostinta pentru feedback-ul favorabil si arata-ti aprecierea pentru loialitatea clientilor. 

Ștergerea unei recenzii Google negative nu este posibila; in schimb, abordeaza situatia cu profesionalism si empatie. Ofera solutii concrete pentru problemele semnalate si demonstreaza angajamentul ferm de a le rezolva. Aceasta abordare proactiva rezolva nemultumirile clientilor si reflecta transparenta si o orientare centrata pe client. Raspunsurile la recenziile negative pot transforma o experienta dezamagitoare intr-o oportunitate de a demonstra serviciul excelent si atentia acordata satisfactiei clientilor.

Pentru a vizualiza „Recenziile mele Google”, urmeaza urmatorii pasi:

Daca vrei sa verifici de pe desktop:

 1. Acceseaza Google Maps sau Google Search din browser
 2. Cauta numele companiei tale
 3. Scrolleaza pana ajungi la „Vizualizeaza toate recenziile” (in Search) sau „Mai multe recenzii” (in Maps)

Daca vrei sa verifici de pe smartphone (Android si iOS):

 1. Google Search si cauta numele companiei sau deschide Google Maps si atinge cercul contului (dreapta sus), apoi atinge „Profilul dvs. de companie”
 2. Atinge Recenzii pentru a vedea toate recenziile lasate de clienti

Daca vrei sa verifici din profilul GMB:

 1. Conecteaza-te in profilul GMB
 2. Selecteaza Recenzii din meniul din stanga

5. Incearca sa faci update frecvent la Profilul GMB

Exista multe situatii in care e necesar sa iti actualizezi profilul de GMB. De exemplu, daca locatia afacerii se muta, postarile pe social media vor fi ascunse de cele noi, iar putini clienti acceseaza website-ul pentru a afla adresa. Pentru a preveni pierderea clientilor existenti si pentru a promova cresterea numarului celor noi, actualizeaza adresa exacta imediat ce te muti. Acelasi lucru este valabil si daca orarul de functionare se modifica. Nu uita sa actualizezi orele in timpul zilelor libere sau de sarbatori!

Prin mentinerea informatiilor la zi, te asiguri ca utilizatorii gasesc datele corecte atunci cand iti cauta serviciile sau produsele. Acest lucru faciliteaza interactiunea cu clientii si sporeste vizibilitatea si accesibilitatea.

6. Colecteaza recenziilor cu ajutorul tehnologiei NFC

Pe masura ce tehnologia evolueaza, recenziile pot fi colectate tot mai usor. De exemplu, poti folosi optiunea NFC (cum ar fi cardul TrustLink) pentru a simplifica procesul. Aceasta abordare inovatoare le permite clientilor sa isi atinga dispozitivele de card si sa acceseze Google Reviews fara cel mai mic efort. Iar pentru clientii care nu au un smartphone cu NFC, codul QR este varianta ideala. Indiferent ce alegi, simplificarea procesului de feedback cu ajutorul tehnologiei poate creste probabilitatea ca clientii sa-si impartaseasca experientele.

7. Solicita review-uri din Social Media

Bineinteles, nu trebuie sa vorbesti direct cu clientii sau sa astepti sa te caute pe Google. Recenziile pot fi obtinute si prin intermediul social media. Tot ce trebuie sa faci este sa creezi o postare dedicata in care sa iti rogi followerii de pe Facebook sau Instagram sa isi impartaseasca experientele pozitive. Cu cat ai mai multi urmaritori, cu atat cresc sansele sa primesti rapid un numar mare de recenzii!

Aceasta metoda subtila, dar eficienta, incurajeaza clientii sa dea click si sa-si impartaseasca imediat feedbackul. Se integreaza perfect in comunicarea profesionala: poti trimite un email automat la x zile dupa livrarea comenzii. 

9. Creaza o pagina pe site-ul tau cu review-urile din Google My Business.

Prezinta-ti recenziile pozitive dedicand-le o pagina de pe site. Acest pas ofera o locatie centralizata pentru clientii potentiali, care au oportunitatea de a citi despre experientele altora. Dovedesti in felul acesta incredere si credibilitate, iar in acelasi timp incurajezi mai multi clienti sa contribuie cu feedback-ul lor. 

10. Trimite un newsletter catre clientii actuali

Trimite regulat un newsletter catre clientii actuali si nu uita sa iti exprimi recunostinta pentru loialitatea lor. Foloseste-te de acest moment pentru a-i incuraja sa lase un review, folosind un link care sa ii duca direct la pagina din Google. Cresterea recenziilor in felul acesta este o strategie de marketing care poate crea o legatura mai puternica intre afacere si clienti, care pot deveni clienti fideli daca sunt incurajati sa isi exprime opinia.

Cum sa adaugati recenziile Google in site-ul web

Integrarea recenziilor Google pe site este un proces simplu. Pentru inceput, acceseaza contul Google My Business si navigheaza catre sectiunea dedicata recenziilor. Acolo, vei descoperi optiunea „Incorporare”, care iti ofera un fragment de cod HTML. Pasul urmator este sa copiezi acest cod si sa il adaugi in codul HTML al site-ului, selectand strategic locul unde doresti sa apara recenziile. O alta varianta este sa folosesti un plug-in sau widget special conceput, care faciliteaza si mai mult procesul de integrare. 

Vizitatorii site-ului vor avea acces direct la parerile autentice ale clientilor, contribuind la formarea unei imagini pozitive a business-ului. In plus, denota transparenta si consolideaza reputatia online.

Beneficiile afisarii recenziilor Google pe site

Afisarea recenziilor Google direct pe site aduce numeroase avantaje:

 • imbunatateste credibilitatea (clientii potentiali au incredere in marturiile autentice ale altora)
 • recenziile pozitive actioneaza ca vot de incredere si influenteaza in mod pozitiv deciziile de cumparare 
 • continutul generat de utilizatori ofera informatii valoroase despre punctele forte ale afacerii 
 • poate imbunatati SEO (motoarele de cautare apreciaza continutul proaspat si relevant)

Astfel, GMB te poate ajuta sa atingi diferite obiective de marketing, de la optimizarea SEO pana la cresterea conversiilor.

Unde ar trebui sa fie afisate recenziile de pe Google?

Plasarea strategica a recenziilor este deosebit de importanta pentru un impact optim. Ia in considerare prezentarea lor pe pagina de start sau pe o pagina dedicata (de exemplu „Testimoniale”), unde vizitatorii sunt mai predispusi sa le vada. In plus, include recenzii pe paginile de produse sau servicii legate de ofertele specifice care sunt evaluate. Asigura-te ca recenziile sunt usor accesibile si afisate vizibil pe diferite dispozitive pentru vizibilitate ideala si impact maxim.

Concluzii

De la furnizarea de produse si servicii exceptionale pana la utilizarea noilor tehnologii si a social media, fiecare strategie din acest articol joaca un rol important in cultivarea unei reputatii online pozitive. Interactionand activ cu clientii si simplificand procesul de recenzii Google, companiile pot acumula feedback pretios si isi pot amplifica impactul asupra SEO.

Surse:

 • ‌“How to Get Google Reviews: 16 Best Tactics.” Broadly, 2023, broadly.com/blog/how-to-get-google-reviews/. Accesat la 15 decembrie 2023
 • “What Every Small Business Needs to Know about Google Reviews.” Forbes, 2022, www.forbes.com/sites/allbusiness/2022/07/27/what-every-small-business-needs-to-know-about-google-reviews/?sh=6e54ea1d5e18. Accesat la 15 decembrie 2023
 • ‌“What Are Google Customer Reviews?” Neil Patel, 2021, neilpatel.com/blog/google-customer-reviews/. Accesat la 15 decembrie 2023
 • “Get Google Reviews – Google Business Profile Help.” Google, 2019, support.google.com/business/answer/3474122?hl=en. Accesat la 15 decembrie 2023