Profesionalismul, seriozitatea si calitatea din cadrul unui companii sunt aspecte esentiale, insa nu suficiente pentru a garanta succesul urmarit. Acesta poate fi indeplinit doar prin intermediul unor strategii de marketing care au fost gandite inteligent si implementate corect. Daca doresti sa descoperi mai multe despre acest subiect si sa afli cum se promoveaza corect o afacere, ai ajuns in locul potrivit. Iata ce trebuie sa stii!
Ce este o strategie de marketing: definitie pe intelesul tuturor
O strategie de marketing reprezinta un plan detaliat si bine pus la punct, utilizat de catre o companie sau organizatie pentru a-si atinge obiectivele de marketing. Strategia implica identificarea publicului tinta, cercetarea si analiza pietei, aplicarea unor tactici si alocarea resurselor pentru a promova si vinde produsele sau serviciile oferite.
O strategie de marketing eficienta poate face diferenta dintre un business de succes si unul de esec, motiv pentru care trebuie construita si pusa in practica intr-o maniera corespunzatoare. Este indicat sa nu se piarda din vedere scopul unei strategii, anume de a genera cat mai multe lead-uri si a atrage cat mai multi clienti fideli catre business-ul respectiv.
Diferenta dintre un plan de marketing si o strategie
In timp ce definitia unei strategii indica faptul ca aceasta cuprinde pasii necesari pentru indeplinirea unui anumit obiectiv, planul de marketing al unei firme este un proces mai complex, in cadrul caruia pot fi incluse mai multe strategii.
Alta diferenta este reprezentata de obiectivele stabilite – strategia are obiective concrete (publicare saptamanala de continut, de exemplu), iar planul are intotdeauna un obiectiv de business, care este global. Daca strategia de marketing este definita de flexibilitate, planul de marketing este bine pus la punct, iar obiectivul de business nu trebuie pierdut din vedere.
Care sunt beneficiile aduse de o strategie de marketing?
Orice strategie isi propune sa promoveze o companie si, mai exact, site-ul acesteia, precum si produsele sau serviciile oferite. Prin strategia de marketing a unei firme sunt vizate diferite reusite si beneficii. Atunci cand sunt gandite si implementate corespunzator, strategiile aduc numeroase avantaje, precum:
- cresterea cifrei de afaceri;
- imbunatatirea relatiei cu publicul tinta;
- atragerea noilor clienti;
- pozitionarea brandului intr-un context avantajos;
- delimitarea companiei de competitie;
- progresul companiei pe termen scurt, mediu si lung.
Pentru a te bucura de toate aceste beneficii, si de multe altele, este esential sa stii care sunt elementele incluse intr-o strategie de promovare!
Ce ar trebui sa contina o strategie de marketing?
Strategia de marketing a unei firme este un document complex, schitat in urma mai multor analize si realizat in concordanta cu obiectivele de business. Strategia incepe prin analiza pietei, decuparea segmentului potrivit pentru afacere, analiza clientului ideal si, simultan, a concurentei.
De retinut faptul ca multi marketeri vorbesc despre „cei patru P” din marketing, esentiali pentru o strategie reusita. Astfel, factorii succesului sunt: Produs, Pret, Promovare si Plasament/Distributie. Acestia reprezinta reperele esentiale, in functie de care se construieste strategia.
La fel de importante sunt si analiza pietei, analiza SWOT si stabilirea obiectivelor de marketing. Pentru a a fi siguri ca o strategie de marketing este completa si corecta, aceasta trebuie sa contina:
O analiza complexa a pietei
Inainte de elaborarea mixului de marketing, se realizeaza un research detaliat asupra pietei, scopul final fiind identificarea celor mai potrivite metode de promovare pentru un business. Cunoscand detalii relevante despre situatia actuala a pietei, precum si anticipari realiste despre evolutia acesteia, un brand va sti cum sa se pozitioneze corect in contextul actual. Analizarea pietei trebuie sa includa:
Segmentarea pietei
Nu este nici fezabil, nici productiv ca o afacere sa se adreseze pietei globale, ci este recomandata delimitarea unui anumit segment de piata. Astfel, se poate observa in care zona piata este suprasaturata si unde exista lipsuri pe care brandul respectiv le poate acoperi. „Decuparea” pietei are o serie de beneficii, dupa cum urmeaza sa afli.
Identificarea clientului potrivit (avatar)
Dupa segmentare, urmeaza conturarea profilului clientului ideal, al unui Buyer Persona. Un avatar de client este un instrument in care sunt incluse caracteristicile cumparatorului potrivit pentru produsul/serviciile oferite, precum varsta sa, locatia, interesele s.a. Datorita acestor informatii, business-urile stiu cum, cand, unde si cui sa se adreseze pentru o promovare reusita. Toate aceste sincronizari se vor reflecta in cifra de afaceri, care va creste semnificativ.
Analiza concurentei
Analizand activitatea competitorilor, cei care elaboreaza strategia de marketing stiu cum sa se pozitioneze fata de acestia. Un astfel de research creeaza o schema de competitie strategica, in care managerul cunoaste avantajele si dezavantajele sale concurentiale. Totodata, se pot intelege si prevede pasii pe care competitia ii va face in viitor, motiv pentru care brandului ii este mai usor sa se faca remarcat pe piata.
Analiza SWOT
Alt instrument strategic de analiza este SWOT, un acronim care inglobeaza urmatoarele elemente: Strengths (puncte forte), Weaknesses (puncte slabe), Opportunities (oportunitati), Threats (amenintari). Prin analiza SWOT, se identifica atat factorii interni (reprezentati de puncte forte si slabe), cat si externi (mai exact, oportunitati si amenintari) care au potentialul de a afecta un business, respectiv, un produs sau un serviciu. In functie de aceste aspecte, se contureaza un model de strategii de marketing documentat, anticipativ si, in consecinta, extrem de eficient.
Puncte forte
In analiza SWOT, punctele forte (strengths) indica avantajele si atributele pozitive ale afacerii, respectiv ale produsului. Acestea pot fi o buna reputatie de brand, avantaje competitive, o baza mare de clienti fideli, tehnologie superioara s.a. Prin intermediul acestor elemente, o companie se diferentiaza de competitie si poate fi aleasa in detrimentul acesteia.
Puncte slabe
Punctele slabe (weaknesses) se pot referi la limitarile interne sau la zonele de vulnerabilitate ale afacerii, precum lipsa de resurse, o nisa de piata limitata, costuri de productie ridicate etc. Recunoscand aceste lipsuri, un business stie care sunt aspectele pe care trebuie sa le imbunatateasca.
Oportunitati
Oportunitatile (opportunities) vorbesc despre factorii externi care pot aduce beneficii unei afaceri sau in cazul lansarii de produs. Cateva exemple din aceste categorie sunt pietele emergente, progresele tehnologie, parteneriatele strategice, reglementarile favorabile etc. Oportunitatile pot fi folosite de afaceri pentru a dezvolta strategii care sa permita cresterea vanzarilor.
Amenintari
Amenintarile (threats) reprezinta factorii externi care pot afecta succesul unui proiect, exemple din aceasta categorie fiind competitia, instabilitatea economica, provocarile de ordin legal s.a. Cunoscand amenintarile, antreprenorii anticipeaza riscurile si dezvolta strategii prin care sa reduca la minimum potentialul impact negativ.
Stabilirea clara a unor obiective de marketing
Fiecare strategie implementata in cadrul unui plan de marketing trebuie sa tina cont de anumite obiective, care au fost setate in faza initiala a proiectului. Totusi, regula de baza aminteste ca strategia urmeaza de fiecare data modelul de business si se adapteaza in functie de acesta.
In cele ce urmeaza, vei descoperi mai multe despre obiectivele de marketing SMART, un acronim care indica obiectivele specifice, masurabile, atingibile, relevante si temporizate. Setate corect, acestea eficientizeaza indeplinirea task-urilor si te ajuta sa muncesti nu mai mult, ci mai „cu folos”.
Obiective Specifice
Obiectivele specifice sunt cele care pot fi transpuse in scopuri concrete si masurabile, care sunt indeplinite intr-o perioada delimitata. Acestea sunt precise si cuantificabile vizand rezultate clare – exemple aleatorii din aceasta categorie ar fi cresterea vanzarilor cu 10% sau a numarului de abonati la newsletter cu 5%.
Obiective masurabile
Obiectivele care pot fi evaluate si urmarite din punct cantitativ se numesc masurabile. Datorita lor, se poate vorbi de modalitati clare de a evalua performanta si determina eficacitatea campaniilor de marketing, cum ar fi obtinerea unei cresteri de 15% a vanzarilor sau imbunatatirea cu 10% a retentiei clientilor.
Obiective tangibile
Acestea sunt obiectivele realiste si fezabile, care pot fi atinse cu resursele si capacitatea disponibile. De obicei, sunt realizabile intr-un anumit interval de timp si se bazeaza pe analiza resurselor, competentelor si pietei.
Obiective relevante
Obiectivele relevante sunt scopurile semnificative, care se aliniaza cu misiunea si strategia organizatiei. Adaptate la nevoile pietei, ele isi propun sa genereze valoare intr-un mod relevant si actual.
Cateva exemple de obiective de marketing relevante ar fi cresterea cotei de piata a companiei cu 10% in urmatoarele 12 luni sau imbunatatirea ratei de conversie pe site-ul web cu 15% prin optimizarea experientei utilizatorului.
Obiective temporizate
Aceste obiective specifice au un termen limitat de realizare si asigura monitorizarea eficienta a performantei. Desi includ stabilirea unor intervale precise, acestea permit ajustari efectuate in timp util daca rezultatele dorite sunt atinse.
Stabilirea clara a bugetului de marketing
Stabilirea bugetului reprezinta alocare resurselor financiare adecvate pentru activitatile de marketing. Analizand obiective, costuri si resursele disponibile, se determina suma de bani necesara pentru campanie, publicitate, cercetare de piata s.a. Bugetul bine definit ajuta la planificarea strategica si optimizarea cheltuielilor pentru a obtine rezultatele dorite intr-o maniera eficienta si rentabila.
Evaluarea resurselor disponibile
In cadrul unei strategii de marketing, exemple de resurse esentiale pot fi personalul, tehnologia, bugetul si infrastructura unei companii. Evaluarea lor implica determinarea modului in care pot fi implementate strategiile care duc la atingerea obiectivelor propuse. Astfel, se tine cont de punctele forte si slabe din organizatie, ceea ce asigura o planificare adecvata si eficienta.
Stabilirea unui plan de implementare
Aceasta etapa se refera elaborarea detaliata a actiunilor si cronologiei necesare pentru indeplinirea obiectivelor propuse. Un plan de implementare bine structurat si clar definit asigura o directie coerenta a eforturilor si un control adecvat al actiunilor de marketing. In general, planul include strategii specifice, tactici, canale de marketing, resurse necesare si termene limita realiste.
Monitorizare si ajustare
Nicio strategie nu este inteligenta, completa sau eficienta daca nu este si flexibila – astfel, monitorizarea si ajustarea sunt elemente esentiale. Partea de monitorizare presupune urmarirea constanta a performantei si progresului in raport cu obiectivele stabilite.
Ajustarea se face analizand indicatori de perfomanta relevanti, precum cifra de vanzari, feedback-ul clientilor si pozitia concurentei. Pe baza acestor date, se fac ajustari si optimizari care sa aduca rezultate mai bune si sa raspunda eficient la schimbarile din piata si din comportamentul consumatorilor.
Exemple de Strategii de Marketing (online si offline)
Pentru a intelege mai bine importanta tuturor aspectelor teoretice amintite pana aici, iata cateva exemple practice de strategii de marketing care ilustreaza eficienta acestora atunci cand sunt implementate corespunzator!
Dupa cum vei vedea, exista numeroase strategii care pot fi aplicate atat in mediul online, cat si in offline si care pot fi folosite impreusa sau separat, in functie de modelul tau de business.
SEO
In mediul online, una din cele mai eficiente strategii de promovare este prin Optimizare SEO. Aceasta abordare poate fi eficienta pentru afacerea ta intrucat: creste vizibilitatea in motorul de cautare, aduce trafic relevant, creste credibilitatea si increderea, are costuri mai reduse pe termen lung, ofera rezultate masurabile.
PPC
Exista mai multe forme platite de marketing digital, cunoscute si sub denumirea de PPC (Pay-Per-Click), precum Google Ads, Bing Ads. O astfel de strategie de promovare garanteaza business-urilor ca pagina lor de web va fi afisata in functie de cuvintele cheie folosite pentru cautari. Campanii PPC pot fi desfasurate si in cadrul retelelor de social media, dupa cum vei afla in continuare.
Facebook & Instagram Ads
Cele doua platforme de social media sunt extrem de populare, motiv pentru care multa lume apeleaza la Instagram sau Facebook Ads. Datorita acestora, paginile afacerilor ajung la publicul tinta, ceea ce le aduce mai mult trafic si duce la cresterea ratei de conversii.
Tik Tok Ads
TikTok Ads este o strategie de marketing inovatoare care valorifica popularitatea aplicatiei de continut video. Videoclipurile scurte si baza masiva de utilizatori le permite companiilor sa interactioneze cu un grup demografic mai tanar, crescand atat nivelul de brand awareness, cat si vanzarile.
Linkedin Ads
Alta strategie de marketing puternica este LinkedIn Ads, prin care companiile pot contacta profesionistii din industria lor. Cu optiuni solide de directionare, firmele ajung la publicul potrivit, isi promoveaza produsele, serviciile, isi construiesc notorietatea de brand etc.
Pinterest Ads
Pinterest Ads ofera o strategie de marketing captivanta din punct de vedere vizual, cu optiuni precise de directionare, prin care afacerile pot inspira si a implica potentialii clienti.
Utilizeaza campanii de Remarketing
Campaniile de remarketing presupun targetarea utilizatorilor care au interactionat deja cu un anumit site sau brand. O astfel de abordare influenteaza pozitiv cresterea ratei de conversie si aduce alte avantaje de care se poate bucura orice magazin online.
Promovare pe Whatsapp
O astfel de promovare implica transformarea anumitor aspecte ale aplicatiei (precum numarul mare de utilizatori de WhatsApp si posibilitatile de comunicare instanta) in avantaje pentru business-ul tau. Iar daca folosesti WhatsApp Business, gasesti numeroase alte setari precum mesaje automate, un chatbot eficient etc.
Social Media Marketing
Una dintre cele mai eficiente metode de promovare ramane social media marketing. Eforturile de promovare sunt maximizate prin retelele de socializare, loc care poate ajuta orice tip de business sa castige mai multa vizibilitate si incredere din partea publicului.
Creaza-ti o comunitate in Social Media
Construirea si cresterea unei comunitati in Social Media sunt extrem de benefice. Astfel, se creeaza un eWOM (electronic word-of-mouth), mai exact o baza de recomandari si pareri, venite din partea unor persoane reala, insa, de aceasta data, in mediul online.
Foloseste marketing-ul prin Afiliere
Printre cele mai populare tehnici promotionale se numara si marketingul afiliat. Acesta presupune o tranzactie realizata intre o afacere si un afiliat (care poate fi o persoana fizica sau juridica). Acesta promoveaza produsele companiei sau chiar brandul respectiv, fiind remunerat pentru serviciile oferite, iar compania castiga vizibilitate si clienti noi.
Campanii de Email Marketing
Strategia aceasta presupunerea contactarea clientilor potentiali si actuali prin intermediul unor emailuri tranzactionale, promotionale sau „declansate” de activitatea utilizatorului in site. Prin intermediul email marketing-ului, se mentine legatura cu persoanele interesate de o anumita afacere, ceea ce este avantajos pe termen lung.
Campanii de SMS Marketing
Din categoria de tipuri de strategii de marketing, nu poate lipsi nici cea de mobile. Cea mai avantajoasa forma de mobile marketing ramane cea prin SMS. In acest caz, mesajul trebuie sa fie cat mai simplu si concis, trimis la momentul potrivit si sa includa un link care a fost scurtat.
Utilizeaza Video Marketing (continut pe Youtube, Vimeo)
Cea mai consumata forma de continut in online este cea video, motiv pentru care multi marketeri aleg sa se promoveze astfel. O campanie de video marketing realizata corespunzator poate construi un brand puternic, CRM, loialitate si multe altele.
Scrie content pe blog
La fel de important este si continutul scris atunci cand vine vorba de promovare online. Exista mai multe avantaje asociate cu postarile pe blog, precum construirea unei relatii de incredere cu clientii si castigarea de trafic organic, acestea fiind puncte forte pentru SEO.
Organizeaza concursuri si give-away-uri
O alta metoda de a atrage si pastra oamenii alaturi de un business consta in concursuri si give-away-uri. Astfel, un business obtine mai multi urmatori, contureaza imaginea de brand si construieste o comunitate in online si nu numai. Acest tip de strategii sunt utilizate in cazul unei lansari de produs, insa pot fi aplicate si in alte contexte.
Dezvolta imaginea prin PR
Esentiale pentru orice companiei, strategiile de PR (relatii publice) sunt realizate de profesionisti si cresc reputatia unui brand prin aparitii media, postari constante, reclame si multe altele.
Colaboreaza cu influenceri
Utilizatorii au incredere in sfaturile primite de la cei pe care ii urmaresc in online, motiv pentru care folosirea strategiilor de influencer marketing are doar efecte benefice. Pentru maximizarea rezultatelor, este importanta alegerea unui influencer de interes pentru publicul tinta.
Marketing prin Storytelling
Nimic nu vinde mai bine decat o poveste convingatoare, iar brandurile care folosesc strategii de marketing prin storytelling cunosc acest lucru. Apeland la emotii si la situatii recognoscibile, povestile te aduc mai aproape de audienta ta.
Participa la evenimente
Prezenta la evenimente are numeroase avantaje – se castiga atat pe partea de networking, cat si in zona de informatii, ramanand la curent cu noutatile din domeniu.
Organizeaza webminarii
Utilizate pentru strategia de marketing de continut, webminariile sunt un instrument util, prin care companiile castiga atat clienti, cat si noi parteneri de business.
Organizeaza o serie de Podcasturi
Alta metoda de promovare, care iti permite sa fii prezent in online si sa te conectezi cu publicul, este reprezentata de podcasturi. Daca apelezi la aceasta strategie, nu uita sa creezi un landing page sau sa rogi o agentie de marketing online sa te ajute cu acest aspect!
Foloseste mass-media (TV, Radio, Ziare locale/nationala)
Marketingul traditional este, in continuare, o sursa puternica de promovare, motiv pentru care afacerile nu ar trebui sa neglijeze promovarea prin mass-media, fie ca este vorba de TV, radio sau presa.
Foloseste reclama stradala
Pentru a familiariza publicul cu brandul lor, multe companii aleg reclama stradala. Afisajul sau publicitatea stradala se dovedeste profitabila in diferite contexte si contribuie la crearea unei imagini de brand recognoscibile.
Organizeaza evenimente caritabile
Afacerile care organizeaza strangeri de fonduri sau alte evenimente caritabile isi promoveaza in timp ce ofera ajutor unde este nevoie. Spre deosebire de alte tipuri de marketing, cel de caritate este menit sa faciliteze conexiunea cu donatorii si voluntarii si se concentreaza mai putin pe consumator.
Colaboreaza cu nume mari din industria ta
Daca esti la inceput de drum (si nu numai), nu te feri de asocierea cu brandurile care sunt deja renumite in domeniu. Astfel, notorietatea lor se va reflecta si asupra afacerii tale, iar tu vei invata lectii extrem de importante despre mediul de business.
Creeaza si distribuite materiale gratuite (ebook, infografice)
Informatiile sunt valoroase si, atunci cand impartasesti gratuit din cunostintele tale, oamenii iti vor ramane recunoscatori. Prin crearea si distribuirea unui Ebook gratuit sau a unui infografic, iti vei crea o retea de oameni interesati de acelasi domeniu si vei primi mai multe idei de marketing!
Realizarea de parteneriate cu ONG-uri
Afacerile capata vizibilitate si reclama pozitiva, gasind noi oportunitati de marketing, prin intermediul unor parteneriate cu ONG-uri. Astfel de organizatii sunt extrem de relevante pentru sustenabilitatea unui business, iar parteneriatele aduc numeroase avantaje.
Marketing prin recenzii si testimoniale
Prin recenzii si testimoniale, se castiga increderea potentialilor clienti si se creste rata de conversie. Review-urile oferite de clienti garanteaza calitatea produselor oferite, motiv pentru care orice business ar trebui sa se concentreze asupra acestui aspect.
Campanii de reduceri si promotii
Menite sa augmenteze vanzarile, campaniile de reduceri si promotii atrag clienti noi, incurajeaza loialitatea celor deja existenti si cresc nivelul de brand awareness. Acestea pot avea loc regulat (de Black Friday, sarbatori sau la sfarsit de sezon) ori in momentele in care ai nevoie de improspatarea imaginii.
Concluzii
Asadar, o strategie de marketing ar trebui sa fie subtila, dar eficienta, sa urmeze anumite obiective, insa sa isi pastreze flexibilitatea si aiba neintrerupt in vedere perspectiva de ansamblu si planul de business. In functie de specificul business-ului tau, anumite strategii pot ajuta la dezvoltarea brand-ului si a vanzarilor, in timp ce altele vor aduce rezultate mai slabe. Atunci cand iei decizia de a-ti promova afacerea, este bine sa ai alaturi un partener care iti poate crea o strategie sustenabila ce va aduce rezultate pe termen mediu si lung.
Resurse:
- coschedule.com/marketing-strategy/marketing-strategy-examples
- investopedia.com/terms/m/marketing-strategy.asp
- investopedia.com/terms/w/word-of-mouth-marketing.asp
- mayple.com/blog/marketing-strategy
- professionalacademy.com/blogs/what-are-smart-objectives-and-how-do-i-apply-them/
- semrush.com/blog/swot-analysis-examples
- strategus.com/blog/swot-analysis-smart-marketing-strategy
- web-assets.bcg.com/the-concept-of-strategystedit-tcm80-46371-1.pdf