Tag-ul Canonical, ce este si cum il folosim corect

Tag Canonical

Tag-ul Canonical este un element SEO lansat in anul 2012, care vine sub forma unei etichete html, se implementeaza in sectiunea head a fiecarei pagini si ii spune motorul de cautare care este adresa URL unde se regaseste continutul original.

Care este rolul tag-ului rel=canonical?

Rel=canonical ajuta motoarele de cautare sa inteleaga mai bine continutul din site-ul tau, sa indexeze continutul la adresele URL originale, dar si pe webmasteri, prin prevenirea indexarii continutului duplicat. Este unul dintre cei mai important factori de care trebuie sa cont atunci cand incepti un proces de optimizare SEO, fie ca detii un site de tip lead generation, fie ca detii un E-commerce.

De ce trebuie sa folosim tag-ul canonical?

In cazul in care nu vei folosi tag-ul canonical atunci risti ca motorul de cautare sa indexeze continut duplicat, ceea ce in timp va duce la:

  • Penalizari de algoritm
  • Ranking slab, site-ul nu va atinge potentialul maxim
  • Transmiterea de link juice si autoritate pe adrese url dinamice
  • Indexarea de pagini pe care nu le doresti (de exemplu indexarea unei adrese url de tip filtru care contine 5 produse, in detrimentul url-ului general de categorie care contine 50 de produse)
  • Motorul de cautare poate alege sa plaseze in SERPs pagini din site-ul tau pe care nu le doresti.

Best Practices pentru folosirea tag-ului canonical

Fiindca internetul abunda de informatii legate de folosirea tag-ului canonical si nu toate sunt 100% corecte, ne-am gandit sa oferim o serie de bune practici:

Folosirea tag-ului Self Canonical

Chiar daca site-ul este tau are doar pagini statice si nu exista adrese url dinamice, Google ne recomanda sa folosim tag-ul canonical pe self pentru a-i arata care este adresa url originala. Intr-o platforma precum WordPress, aceasta optiune vine setata by default.

Exemplu de implementare a tag-ului self canonical intr-un site de tip lead generation

Implementarea rel=canonical pentru filtrarile dintr-un magazine online

Diversele platforme de E-commerce, fie ca sunt SaaS-uri, fie ca sunt custom made, pot genera mii si zeci de mii de link-uri din zona de filtrare a produselor aferenta categoriilor si subcategoriilor.

Pentru a oferi un User Experince bun utilizatorilor, majoritatea magazinelor online implementeaza zone multiple de filtrare dupa diverse caracteristici:

  • Pret
  • Rating
  • Marime
  • Culori etc.

Sa luam un exemplu practic:

https://go-vita.ro/vitamina-d/ listarea produselor de tip vitamina D

Daca aplicam 3 filtre: dupa pret, concentratie si brand, vom genera:

https://go-vita.ro/vitamina-d/?filter_producator=now-food
https://go-vita.ro/vitamina-d/?filter_concetratie=10-000-iu
https://go-vita.ro/vitamina-d/?min_price=30&max_price=230

Care sunt practic 3 url-uri dinamice, variatii ale paginii originale de vitamina D, dar care genereaza continut duplicat.

Pentru a preveni indexarea de continut duplicat, cele 3 url-uri generate vor avea implementat tag-ul canonical catre categoria principala de produse.

Exemplu de implementare a tag-ului canonical pe un url de filtrare dintr-un magazin online pentru a preveni continutul duplicat.

Greseli de evitat in folosirea tag-ului rel=canonical

Daca putin mai sus am abordat o serie de bune practici, in cele ce urmeaza vom prezenta si o serie de greseli care trebuie evitate cu foarte mare atentie:

Canonicalizarea catre o pagina 404

Aceasta greseala poate duce la scoaterea paginii corecte din index si introducerea unei pagini care are status code 404 (Page not found)

Canonicalizarea catre o adresa url care trece printr-un redirect

Implementare care poate introduce motorul de cautare in eroare si va consuma foarte mult din bugetul de crawling

Generarea de Canonical Chains

Nu de putine ori am intalnit urmatorul caz:

Link A -> Canonical catre Link B -> Canonical catre Link C

O greseala care apare foarte des in cazul magazinelor online, este foarte greu de identificat si de scos. Necesita folosirea unui Crawler precum Screaming Frog care are un raport special construit pentru acest lucru.

Folosirea tag-ului canonical in paginatie.

In 2019, Google a anuntat ca nu va mai tine cont de atributele rel=prev si rel=next. Odata cu acest anunt, foarte multi webmasterii au crezut ca paginile 2, 3…X dint-o catregorie ar trebui canonicalizate catre pagina 1 din respectiva categorie.

Folosind aceasta implementare, ii dam directiva motorului de cautare ca pur si simplu sa ignore paginile 2, 3…X ca si cum ar fi content duplicat…mai pe romaneste, ne dam foc singuri la palarie.

Noi la ClickBrainiacs, recomandam in continuare folosirea rel=prev, rel=next (neoficial, par ca inca functioneaza) sau implementarea de infinite scrolling.

Cum putem verifica daca am implementat corect tag-ul canonical ?

In procedura de auditare al site-ului, vom identifica daca tag-ul rel=canonical a fost implementat corect. In acest proces, ne putem folosi de:

Analiza manuala cu view page source

De cele mai multe ori, analiza manuala bate tool-urile automatizate, asa ca atunci cand vrei sa verifici o adresa url, acceseaz-o in browser, click dreapta cu mouse-ul, alegem view page source si incepem sa ne uitam prin cod.

analiza manuala implementare tag canonical cu view page source

Folosirea de extensii de chrome precum SEO Minion

Pentru Google Chrome exista o serie de extensii care pot usura munca unui specialist SEO. Noi, la ClickBrainiacs, folosim SEO Minion care face o mini analiza seo la nivelul fiecarei pagini.

analiza tag canonical cu extensia seo minion

Scanare cu screaming frog

Screaming Frog este unul dintre cele mai bune instrumente de tip Crawler care iti analizeaza fiecare adresa url dintr-un site si iti arata cei mai importanti metrici seo. Pe baza rapoartelor generate, poti faci o filtrare la nivel de adrese url indexabile, neindexabile sau care au tag-ul canonical implementat si astfel vei identifica daca ai continut duplicat sau nu.

analiza tag canonical cu screaming frog

Analiza datelor din Google Search Console.

Search Console este ajutorul pe care il ofera Google webmasterilor pentru a sti cum este vazul site-ulor lor in ochii motorului de cautare. Pentru a identifica implementarea corecta a rel=canonical trebuie analizate 3 rapoarte importante:

  • Alternative page with proper canonical tag
  • Duplicate without user-selected canonical tag
  • Duplicate, Google choose different canonical tag
analiza tag canonical via google search console

Rel=canonical vs Redirect 301

Foarte multi “specialisti” SEO se intreaba daca rel=canonical transfera autoritate si link juice precum redirect-ul 301. Ei bine, vom lamuri imediat acest aspect.

  • Atunci cand in pagina A implementam tag-ul canonical catre Pagina B, ii spunem motorului de cautare ca B este pagina originala si A nu are nicio valoare dpdv SEO. In acest caz, in front end-ul site-ului, ambele paginile X si Y vor putea fi accesate de utilizatori.

deci NU SE TRANSFERA AUTORITATE SI LINK JUICE.

  • Atunci cand redirectionam pagina A catre pagina B, ii spunem motorul de cautare ca pagina A nu mai exista, iar topicul, autoritatea si link juice-ul sa fie transferate catre pagina Y. In acest caz, utilizatorii vor mai putea accesa doar pagina B.

deci SE TRANSFERA AUTORITATE SI LINK JUICE.

Rel=canonical vs Disallow in Robots.txt

Desi ne apropiem de final, trebuie sa mentionam si acest aspect: fiecare site are un buget de crawling oferit de Google, care, din pacate, nu este nelimitat.

In cazul magazinelor online foarte mari cu milioane de pagini precum: emag, altex, evomag, amazon, tag-ul canonical nu este suficient si atunci trebuie sa dam directive motorului de cautare pentru a nu mai crawla paginile pe care ne dorim sa nu le indexam.

In acest caz, trebuie sa optimizam robotst.txt, primul fisier ca este citit de crawlerii google atunci cand acceseaza un site….insa despre acest lucru vom discuta intr-un subiect viitor.

Intrebari frecvente despre Tag-ul Canonical

Cand se recomanda implementarea tag-ului canonical?

Tag-ul canonical se implementeaza atat in paginile statice, pe modul self, cat si in paginile dinamice pentru a-i spune motorul de cautare la ce adresa URL sa indexeze continutul original.

Cum se implementeaza tag-ul canonical?

Tag-ul canonical se implementeaza in sectiunea head a fiecarei pagini prin implementarea unei etichete html care poate avea forma:

<link rel=”canonical” href=”https://www.domeniu.ro/exemplu-pagina” />

Concluzii

Tag-ul canonical este un element care tine de optimizarea SEO tehnica si care te poate ajuta, dar care iti poate genera si probleme daca nu este implementat corect. Urmand sfaturile pe care le-am oferit in acest articol, poti fi sigur ca vei evita indexarea continutul duplicat si vei avea rezultate pozitive vizibile pentru site-ul tau.

BIBLIOGRAFIE

https://moz.com/learn/seo/canonicalization
https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/consolidate-duplicate-urls
https://ahrefs.com/blog/canonical-tags/#what-is-a-canonical-tag
https://en.wikipedia.org/wiki/Canonical_link_element
https://www.semrush.com/blog/canonical-url-guide/
https://www.screamingfrog.co.uk/how-to-audit-canonicals/